Erişilebilirlik

Varufakis: 'AB Terör Uyguluyor'


Türkiye kıyılarına 2 kilometre uzaklıktaki Meis adasında dalgalandırılan parçalanmış bir Yunan bayrağı
Türkiye kıyılarına 2 kilometre uzaklıktaki Meis adasında dalgalandırılan parçalanmış bir Yunan bayrağı

Yarın yapacağı halkoylamasıyla Euro bölgesindeki kaderine karar verecek olan Yunanistan’ın Maliye Bakanı Yannis Varufakis, ülkesine kredi veren tarafları “terör uygulamakla” suçladı.

İspanyol El Mundo gazetesine demeç veren Varufakis, kredi veren ülke ve kurumların Yunanistan’a yaptığını “terörle” bağdaştırdı. Varufakis, “Brüksel ve Troyka, Yunan halkını gülünç duruma düşürmek için evet oyu istiyor” diye konuştu.

Yarınki referandum sonucuna rağmen kredi veren taraflarla uzlaşmayı mümkün gören Yunan Maliye Bakanı, uzlaşma olmamasının tüm taraflara pahalıya mal olacağı uyarısında bulundu. Varufakis, “Yunanistan çökerse, (İspanya’nın gayrı safi yurtiçi hasılasına eşit) 1 trilyon Euro havaya gidecek. Bu çok büyük bir para. Avrupa’nın buna izin vereceğini sanmıyorum” diye konuştu.

Yunanistan Maliye Bakanı Yannis Varufakis
Yunanistan Maliye Bakanı Yannis Varufakis

Avusturya Maliye Bakanı Hans Jörg Schelling ise, Die Presse adlı internet gazetesine verdiği demeçte, Yunanistan’ın Euro bölgesinden ayrılmasının kendisine çok ağır sonuçlar doğuracağını, Avrupa’nın bundan fazla etkilenmeyeceğini savundu. Schelling, “Avrupa durumu rahat idare eder, ama Yunanistan açısından kesinlikle çok daha dramatik sonuçlar doğar” dedi. Bu durumun Yunanistan’ın tamamında büyük bir yoksulluğa yol açacağı iddialarını abartılı bulduğunu söyleyen Avusturyalı bakan, referandumun sonucu ne olursa olsun, Yunanistan’ın yeni bir yardım programı üzerinde görüşmeler yürütmesi gerektiğini belirtti.

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, halktan referandumda ‘hayır’ oyu kullanmasını istiyor. Çipras, ‘hayır’ oyunun Yunanistan’a Avrupa’da daha onurlu yaşama şansı vereceğini, ayrıca kredi veren Avrupalı taraflarla pazarlık kozunu arttıracağını öne sürdü.

Atina’da cuma günü düzenlenen ‘hayır’ kampanyasında 25 bin kişiye hitap eden Çipras, yakın geçmişte kemer sıkma önlemlerine karşı çok sayıda gösterinin düzenlendiği Sintagma Meydan’ındaki konuşmasında “Ağlamıyorum, korkmuyorum, hayır diyeceğim” dedi.

Miting sırasında düzenlenen protesto gösterileri, polis tarafından kısa sürede dağıtıldı. Polis, iki kişinin gözaltına alındığını bildirdi.

Aynı gün mitingden bir kilometre uzaktaki Panatinakos Stadı’nda da ‘evet’ kampanyacıları ayrı miting düzenledi. Avrupa Birliği yanlısı sloganlar atan göstericiler, ortak para biriminden çıkmak istemedikleri bildirdi.

Cuma günü referandum kampanyalarına son verilmişti.

Son kamuoyu yoklamaları, ‘evet’ oylarının çok az önde olduğunu gösteriyor. Uzmanlar ‘evet’ oylarındaki artışta, bu hafta bankaların kapanıp para çekmeye sınır getirilmesinin etkili olduğu görüşünde.

Lüksemburg’da açıklama yapan Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, ‘hayır’ oyunun Yunanistan’ın konumunu ciddi ölçüde zayıflatacağı uyarısında bulunmuştu.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG