Erişilebilirlik

Van Depreminin Yıldönümü


Erciş'te deprem sonrası kurulan çadır kent
Erciş'te deprem sonrası kurulan çadır kent
Geçen yıl 23 Ekim’de merkez üssü Van Erciş 9 Kasım’da ise merkez üssü Van olan depremlerde 644 kişi yaşamını yitirdi. Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, bu yılın Nisan ayında depremin maliyetinin 5,5 milyar lira olduğunu açıkladı.

Depremin neden olduğu can ve mal kaybıyla ilgili 90 soruşturma açıldı. Bu soruşturmalarda bir kişi Van’da yıkılan Bayram Otel’in sahibi Tevfik Bayram tutuklu olarak yargılanıyor.

Yanında on bakan ve kızı Sümeyye Erdoğan’la birlikte Erciş’e giden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, devletin ve hükümetin Van ve çevresinde yaraları sarmak için büyük çaba harcadığını söyledi. Erdoğan, ''Biz, Van'ı hiçbir zaman yalnız bırakmadık, Vanlı kardeşlerimizi hiçbir zaman sıkıntılarıyla bırakmadık, daima kardeşlerimizin yanında bulunduk, bulunmaya devam edeceğiz. Bu kardeşlik hukukumuzun gereğidir'' dedi.

Van ve Erciş’te 30 bin konteyner ev kuruldu

Erdoğan, içinde iki oda, mutfak, banyo ve tuvalet bulunan 30 bin konteyner ev kurularak 175 bin yurttaşın barınmasının sağlandığını, çadır kent ve konteyner kentte kullanılan 170 bin liralık elektrik faturasının da Başbakanlık tarafından ödendiğini açıkladı. Başbakan başka rakamlar da verdi. Örneğin, Van ve Erciş’te kurulan 11 aşevinde 132 bin öğün yemek dağıtılmış, 43 bin yurttaşın giyim ihtiyaçları karşılanmış, 4500 işletmeye 250 bin lira faizsiz kredi açılmış.

15 341 kalıcı konutun anahtar teslim töreni için Erciş’e giden Başbakan Erdoğan, fazladan inşa edilen 3000 civarındaki konutun iki binin memurlara tahsis edileceğini geri kalanının da iki yıl geri ödemesiz on sekiz 345 lira taksitle kurayla satışa çıkarılacağını söyledi. Başbakan, bugüne kadar Van’a 3,6 milyon lira yardım aktarıldığını ifade eden Başbakan, bundan sonra da 2 milyon lira verileceğini söyledi.

Erdoğan: PKK alçakça okullara saldırıyor

Erdoğan, son dönemde PKK’nın okullara yönelik saldırılarıyla ilgili de mesaj verdi. Başbakan, meydana gelen ''Alçakça okullara saldırıyorlar, alçakça yurtlara saldırıyorlar. Çocuklarımız içeride molotofkokteyllerle oraları bombalıyorlar. Cehaletten beslenenler eğitimden korkarlar, öğretimden korkarlar. Sefaletten beslenenler refahtan, kalkınmadan haz etmezler. Çünkü böyle olursa onları evlerinden alıp, dağlara sevk edemezler. Bu terör örgütünün ve siyasi uzantılarının düpedüz benim Kürt kardeşlerime, onların evlatlarına 'sen cahil kal' demesidir” dedi.

Başbakan Erdoğan’ın PKK’nın siyasi uzantısı olmakla itham ettiği BDP ise geçen yıl meydana gelen depremden sonra Van'a yapılan yardımlarla ilgili Meclis Araştırması açılması istedi. BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken ve arkadaşlarının imzasıyla TBMM Başkanlığı'na sunulan önergede, 644 kişinin yaşamını yitirdiği, on binlerce insanın evsiz kaldığı Van depremin sonrasında Vanlılar'ın yaşadığı olumsuzlukların, Türkiye'nin diğer yerlerinden yapılan yardımların akıbetinin ve yardım konusunda hükümet yetersizliklerinin araştırılması talep edildi.

CHP: Van’da öğrenciler mağdur edildi

Van Depremi’nden sonra konuyu sık sık Türkiye’nin gündemine taşıyan CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran ise Van depreminde zarar gören okullarda bir yıl boyunca herhangi bir işlem yapılmadığını öne sürerek, bu durumun öğrencileri mağdur ettiğini söyledi. Dün tekrar Van’ı ziyaret eden CHP Genel Başkan Yardımcısı, TOKİ konutlarındaki dairelerde halen içme suyu bağlantıları yapılmadığını ve yaşamını yitiren aile fertlerinin çekilen kura sonuçlarına göre farklı bloklara düştüğünü ifade etti. Orta hasarlı binaları güçlendirmek için vaat edilen 15 bin liralık desteklerin de verilmediğini belirten Oran, ''Depremde zarar gören okullarda tadilat bu yıl okulların açılmasına iki gün kala başlaması, bir yıl boyunca herhangi bir işlem yapılmaması öğrencileri mağdur etmiştir” dedi.

TMMOB: Depremi ciddiye alalım

Türkiye Mimar ve Mühendis Odaları Birliği ise hükümeti Van depremini rant politikalarına tahvil etmekle suçladı. TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı imzasıyla yayınlanan açıklamada, yerleşme ve yapılaşma bağlamında ikiyüzlü politikalardan vazgeçilmeli, kaçak yapılaşmayı özendiren ‘imar affı’nın çözümsüzlük olduğu anlaşılmalıdır ve Deprem kisvesi altında tamamen ranta dayalı ‘kentsel dönüşüm projeleri’nden vazgeçilmelidir” dendi. TMMOB ayrıca Ulusal Deprem Stratejisi, Türkiye Deprem Master Planı ve Afet Yönetimi Stratejik Planı ile Ulusal Deprem Konseyi oluşturulmasını istedi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG