Erişilebilirlik

Valilik LGBTİ Yürüyüşlerine İzin Vermeyecek


İstanbul Valiliği, katılımcıların ve vatandaşların güvenliğini gerekçe göstererek 19 ve 26 Haziran’da İstanbul’da yapılması planlanan yürüyüşlere izin verilmeyeceğini duyurdu. Trans Onur Komitesi bu karara rağmen yürüyüşü yapacaklarını açıklarken Avukat Levent Pişkin, Valiliğinin kararının yasalara aykırı olduğunu söyledi.

İstanbul Valiliği, 19 ve 26 Haziran tarihlerinde İstanbul Taksim’de düzenlenmesi planlanan “Onur Yürüyüşü” adlı LGBTİ etkinliğine izin verilmeyeceğini açıkladı. Valilikten yapılan açıklamada, “Başta katılımcılar olmak üzere vatandaşlarımızın güvenliği ve kamu düzeni gözetilerek anılan günlerde bu yönde bir toplantı ve gösteri yürüyüşü tertip edilmesine izin verilmeyecektir. Bu tür etkinliklerin nerelerde yapılabileceği de, yasa gereği önceden ilan edilmiştir” dendi.

İstanbullu hemşehrilerinden bu tür çağrılara itibar etmemelerini isteyen Valilik, güvenlik güçlerinin bu yönde yapacağı uyarılara riayet edilerek yardımcı olunmasını da rica etti.

Ancak İstanbul Valiliği’nin açıklamasından sonra Trans Onur Komitesi 19 Haziran’daki yürüyüşten vazgeçmeyeceklerini açıkladı. LGBTİ Onur Komitesi ise Valiliği’nin aldığı kararı değerlendirmek için acil olarak toplandı.

LGBTİ Onur Komitesi’nden Avukat Levent Pişkin, komitenin kararını akşam saatlerinde kamuoyuna duyuracağını açıkladı.

Avukat Levent Pişkin: Valiliğin kararı hukuka aykırı

Amerika’nın Sesi’ne kendi adına kısa bir değerlendirmede bulunan Pişkin, İstanbul Valiliği’nin verdiği kararın hukuka aykırı olduğunu söyledi.

“Toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkı, ifade özgürlüğünün bir gereği. Gerek Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi gerekse Türkiye Cumhuriyeti Anayasası her türlü ifade ve gösteri hakkını teminat altına alıyor. Devletin pozitif ve negatif yükümlülükleri var bu nedenle öncelikle tehdit edilenleri koruması lazım. Öncelikli görevi budur yürüyüşü iptale etmek değil.”

Valiliğin açıklamasında “terör saldırıları ve tehditleri” gerekçe gösterdiğini belirten Avukat Pişkin, “bunun terör saldırıları var evinizden çıkmayın demekten farkı yok. Terör saldırısı ihtimali var diye herkes evine mi kapanmalı” dedi.

“Yürütmenin durdurulması için mahkemeye başvuracağız”

Pişkin, İstanbul Valiliği’nin verdiği kararın yürütmesinin durdurulması için mahkemeye itirazda bulunacaklarını iç hukukta sonuç alamadıkları taktirde konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşıyacaklarını ifade etti.

Avukat Pişkin, benzer konularda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Rusya ve Gürcistan’ı cezalandırdığını da hatırlattı.

Alperen Ocakları, “tekdir ile uslanmayanın hakkı kötektir” demişti

Salı günü akşam saatlerinde basın toplantısı düzenleyen Alperen Ocakları Vakfı İstanbul İl Örgütü, LGBTİ onur yürüyüşüne engel olacaklarını açıklamıştı.

İl Başkanı Kürşat Mican, “İsmi onur yürüyüşü olan ama aslı ahlaksızlık olan ve toplumun sinir uçlarına dokunan bu tip ahlaksızlıkların normalleştirilmesine, özendirilmesine asla müsaade etmeyeceğiz. Manevi değerlerimizi alaya alarak had ve hudutlarını aşanlara Ziya Paşa’nın ‘Nush ile uslanmayanı etmeli tektir, tekdir ile uslanmayanın hakkı kötektir’ veciz beytini hatırlatırız” demişti.

Mican, bir gün sonra ise şiddete başvurmayacaklarını oturma eylemi yaparak yürüyüşü engelleyeceklerini söylemişti.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG