Erişilebilirlik

Florida'da Vahşi Timsahlarla Güreş


Vahşi Timsahlarla Güreş
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:44 0:00

Milyonlarca yıl önce ortaya çıkan timsahlar sıcak bölgelerde bataklıklar ve su kenarlarında yaşar. Vücutları kemiksi pullarla kaplıdır. Timsahlar, çoğunlukla Amerika, Afrika, Asya ile Avustralya'da yaşarlar. Tuzlu sularda yaşayan bazı cinsleri de vardır. Bu ürkütücü ve vahşi sürüngenlerin boyları dört metreye kadar, ağırlıkları da 2 tona kadar çıkabilir.

80 yıla kadar yaşayabilen timsahların derileri oldukça değerlidir. Derilerinin bazı bölümleri ayakkabı ve çanta yapımında kullanılır. Dişleri ve kafaları değerli hediyelik eşyalar arasında sayılır.

Timsahlar, balık, kuş ve suya gelen memeli hayvanlarla beslenir. Timsahlar avlarını güçlü çeneleri arasına sıkıştırıp suya çekerek boğarlar. Timsahlar avlarını, 200 kilogram bir kuvvet uygulayabildikleri güçlü çeneleri ve iri dişleriyle parçalara ayırdıktan sonra yerler.

Avlarını güçlü çeneleriyle kavrayıp kendi etraflarında birkaç kez dönerek gerçekleştirdikleri bu hareketlerine ölüm dönüşü adı verilir. Timsahlar gündüz dinlenip geceleri ava çıkarlar.

Bazı timsah cinsleri insanlara da saldırır. Raporlara göre, 1999 – 2015 yılları arasında Florida eyaletinde timsah saldırıları sonucu 10 kişi öldü. Yüzlerce kişi de yaralandı. Bazı kurbanlar ise timsah saldırıları sonucunda ömür boyu izi kalan sakatlıklarla yaşamlarını sürdürüyor.

En son timsah saldırısı Florida eyaletinin Orlando kenti yakınlarında Moss Park gölünde 8 Mayıs’ta meydana geldi. Bu kez timsahların kurbanı on yaşında bir çocuk oldu. Küçük çocuk vahşi timsahtan kurtulmak için uzun süre mücadele etti. Yaklaşık üç metre boyunda bir timsahın saldırısını uğrayan çocuğun hayatını göldeki görevliler kurtardı. Bacağı timsah tarafından ısırılan küçük kız hastanede tedavi altına alındı. Aynı gölde bir yıl önce de 2 yaşındaki bir erkek çocuk timsah saldırısına uğrayıp feci şekilde can vermişti.

ABD’de timsahların yoğunlukla yaşadığı yerlerin başında Florida eyaletinin bataklık bölgeleri gelir. Vahşi timsahların doğadaki yaşantıları Florida’ya gelen turistlerin büyük ilgisini çeker. Bu vahşi ve tehlikeli sürüngenlerin yaşadıkları bataklıklara hava motorlarıyla özel turlar yapılır. Hava motorlarıyla bataklıklarda gerçekleşen bu turlarda, vahşi doğa içinde yaşayan timsahların gizemli dünyası keşfedilmeye çalışılır.

Timsahların Florida eyaletinde en yoğunlukla yaşadıkları mekan, ulusal milli park ilan edilen 600 bin hektarlık Everglades bataklığı. Miami’den yaklaşık 70 uzakta ulan bu bataklıklarda çok sayıda yırtıcı hayvan yaşıyor. On bin hiç el değmemiş küçük adacıklardan oluşan bu bataklıklarda yaşayan timsahların sayısının iki milyonu aştığı belirtiliyor.

Bataklıklarda sık sık yırtıcı timsahlar çıkabileceğiyle ilgili uyarı levhaları bulunuyor.

Bölgedeki Kızılderili rezervinde yaşayan Kızılderililer de tarihi gelenekleri olan timsah avcılığını sürdürüyorlar.

Her yıl bölgeyi ziyaret eden milyonlarca turistin yaklaşmaktan çekindiği vahşi timsahlarla bataklıkta yaşayan Kızılderililer geleneklerini sürdürüp hiç korkmadan güreşiyor. Kızılderililerin bölgede timsahlarla yaptıkları korkusuz güreşler ilgiyle izleniyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG