Erişilebilirlik

Uzmanlara Göre Trump'ın Dış Politikası Çelişkilerle Dolu


Uzmanlara Göre Trump'ın Dış Politikası Çelişkilerle Dolu
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00

Donald Trump, Amerika’daki en büyük askeri üs olan Fort Bragg’de, savunma bakanı adayını açıkladı ve Amerika’nın “kaos ve müdahale döngüsü”ne son vereceğini bildirdi. Kimileri, bu sözlerin, Trump’ın uluslararası ilişkilere müdahaleden uzak bir yaklaşım sergileyeceği yorumunda bulunuyor. Uzmanlar, Trump’ın güdeceği dış politikanın çelişkilerle dolu olduğu görüşünde.

Donald Trump, seçim zaferi sonrasında Amerika’yı turlamaya ve seçim kampanyasında dile getirdiği temaları yinelemeye devam ediyor.

Trump, destekçilerinin tezahüratları eşliğinde, savunma bakanı adayının Emekli Orgeneral James Mattis olduğunu açıkladı, kampanyası sırasında dile getirdiği Amerikan ordusunu güçlendirme vaadini yineledi.

Trump ayrıca “bedavacı” olarak nitelediği NATO üyesi müttefiklere, duydukları rahatsızlığı gidermek için zeytin adlı uzattı.

Trump’ın Amerika’nın müdahaleci dış politikasını bitireceği sözü, kimi uzmanlarca müdahale karşıtlığı olarak algılandı. Brookings Enstitüsü uzmanı Michael O’Hanlon’a göre bu yorum, aşırı bir basitleştirmeden ibaret: “Trump’ın dış siyaset anlayışı bölgeden bölgeye değişiyor. Örneğin IŞİD’i bitirmek istemesi bana müdahale karşılığı olarak gelmiyor.”

Trump, kampanyası sırasında Demokrat Partili rakibi Hillary Clinton’ı Irak ve Libya’daki askeri müdahaleleri desteklediği için eleştirmiş, bunun bölgeyi istikrarsızlık ve teröre sürüklediğini savunmuştu.

Yeni başkan, IŞİD’e karşı geniş kapsamlı askeri müdahaleden değil, dar kapsamlı saldırılardan yana.

Trump’ın savunma bakanı olarak NATO’yla işbirliğinde deneyimli bir askeri lider olan James Mattis’i seçmesi, dış siyaset uzmanları ve müttefiklerin yüreğine su serpti.

Yemin ederek göreve resmen başlamasına bir aya yakın süre kalan Trump, kilit makamlara şahin kanattan da birçok sima atadı. Uzmanlar, Trump’ın dış siyaset stratejisinin hala şekillenmekte olduğu yorumunda bulunuyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG