Erişilebilirlik

Uzmanlara Göre Suriye'ye Harekat Kısıtlı Çerçevede Olacak


Uzmanlara Göre Suriye'ye Harekat Kısıtlı Çerçevede Olacak
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:59 0:00

Uzmanlara Göre Suriye'ye Harekat Kısıtlı Çerçevede Olacak

Amerikalı yetkililer Suriye hükümetinin kendi halkına karşı kimyasal silah kullandığından kuşkusu olmadığını söylüyor. Obama yönetimi Şam’ın uluslararası hukukun ağır ihlali olarak nitelediği eylemine karşılık vermeye hazırlanıyor

Uzmanlar Amerikan saldırısının sadece Suriye’nin askeri altyapısını tahrip etmekle sınırlı olacağı görüşünde.

Obama yönetimi Suriye’nin kendi halkına karşı kimyasal silah kullandığının açık olduğunu bildiriyor.

Başkan Yardımcısı Joe Biden Şam hükümetinin uluslararası hukuku çiğnemekten sorumlu tutulması gerektiğini söyledi: “Çünkü biliyoruz ki sadece Suriye rejimi bu silahlara sahip. Kimyasal silahları geçmiste defalarca kullandı. Kimyasal silah kullanma araçlarına sahip. Kimyasal silah kullanılan yerlerdeki izleri ortadan kaldırmada kararlı.”

Amerikalı yetkililer Obama yönetiminin düzenlenecek ortak askeri müdahaleyi müttefikleriyle görüştüğünü söylüyor.

Siyasi uzman Michael Rubin Amerika’nın askeri müdahalesinin büyük olasılıkla sınırlı olacağı görüşünde: “Bir askeri saldırının eşiğindeyiz. Amerikan pilotlarını tehlikeye atmamak için cruise füzeleri kullanılacak. Bu Clinton yönetiminin 1998’de Kenya’da Amerikan büyükelçiliğinin bombalanmasından sonra Sudan ve Afganistan’a düzenlenen hava saldırılarına benzeyecek.”

Suriyeli muhalif güçlerin komutanlarından Abdülbasit Tevil isyancıların Esat’ı iktidardan uzaklaştıracak bir yabancı müdahaleyi memnunlukla karşılayacağını söylüyor: “Ailelerimize, halkımıza yapılanları, Şam’da öldürülen çocukları gördükten sonra elbette dış müdahaleyi destekleriz. Sadece müdahaleyi desteklemiyoruz, uluslararası toplululuğu bizi desteklemeye ve rejime bir darbe indirmeye çağırıyoruz. Bunu isyancılar olarak tek başımıza yapamayız. 50 yıldır ülkeyi yöneten rejimi sona erdirecek yeterli gücümüz yok.”

Ancak uzmanlar uluslararası topluluğun Esat hükümetine geniş çaplı bir askeri müdahaleye girişmeyeceği görüşünde. Michael Rubin bir hava saldırısından sonra Suriye’deki çatışmaların ve kimyasal silahların komşu ülkelere yayılmasından korkulduğunu söylüyor. Rubin’e göre kendi halkına karşı kimyasal silah kullanan bir hükümet bunları Türkler’e, Ürdünlüler’e, Lübnanlılar’a ve İsrailliler’e karşı kullanmakta tereddüt etmez.

Ağır silahlı Suriye ordusuna karşı iki yıldır sürdürülen savaştan sonra birçok isyancı Batı’dan yardım gelmesine kuşkuyla bakıyor.

Sarmada Devrim Konseyi üyesi Muhammed Gaza bunlardan biri: “Eğer söylenen askeri saldırı gerçekleşirse bu sadece propaganda amaçlı olacak. Rejime karşı bir darbe olmayacak. Bu saldırı, çocuklara karşı kimyasal silah kullanılmasına karşı büyük devletler kayıtsız kaldı denmesin diye yapılacak.”

Obama yönetiminin bir sözcüsü Amerikan politikasının Suriye’de rejim değişikliği hedeflemediğini açıkça belirtti. Sözcü yönetimin kimyasal silah kullanımını yasaklayan uluslararası hukukun ihlal edilmesine nasıl karşılık verileceğini tartıştığını söyledi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG