Erişilebilirlik

'Günlük Alınan D Vitamini Miktarı Arttırılmalı'


'Günlük Alınan D Vitamini Miktarı Arttırılmalı'
'Günlük Alınan D Vitamini Miktarı Arttırılmalı'

D vitamini güneşle ilişkilendirilir, kemiklerimizi güçlendirir ve daha bir çok fayda sağlar. Amerika Tıp Enstitüsü bireylerin sağlıklı kalabilmeleri için alması gereken günlük D vitamini miktarını arttırdı.



Bir çok kişi D vitamini takviyesi alır çünkü bu vitamin kalsiyumla birlikte kemiklerin güçlenmesini sağlar. Son tavsiyelere göre 70 yaş ve altındaki herkes günde 600 ünite D vitamini almalı. 70 yaş ve üstü kişilerinse günde 800 ünite D vitamini alması gerekiyor. Eskiden günde 200 ile 600 ünite tavsiye edilirdi. Bazı doktorlar yeni miktarın hala yeterli olmadığı görüşünde.

Boston Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Michael Holick gibi doktorlar D vitamininin yararlarının saymakla bitmediğini söylüyor. D vitamini birçok kronik hastalık riskini azaltıyor. Bunu kanıtlayan birçok araştırma var.

Kanser, yüksek tansiyon, kalp rahatsızlıkları bu hastalıklar arasında. Egzersiz ve D vitamini takviyesi yaşlılarda kemik rahatsızlıklarını azaltıyor. Hamile kadınlar da çeşitli gebelik sorunlarını günde 4 bin ünite D vitamini alarak önleyebiliyor. George Washington Üniversitesi’nden Doktor Michael Irwing bu bulguların desteklenmesi için daha fazla veri gerektiğini söylüyor.

Doktor Irwig bazı hastalarının günde 1000 ile 2 bin ünite D vitamini takviyesi aldığını söylüyor. Hastalık Kontrol Merkezi verilerine göre bir çok kişi yeterince D vitamini almıyor. Tıp Enstitüsü’ne göre bu vitamin yenilen gıdalar ve güneşten alınabilir.

Sorun D vitamininin nasıl sindirildiği veya ne kadar yaradığı. Yaşlılar bu vitaminden gençler kadar yararlanamıyor. Aşırı şişmanlar da da D vitaminini sindirmede zorlanabiliyor. Vücuttaki D vitamini miktarını ölçmek de kolay değil. D vitaminini ölçmek çok zor olabilir. Değişik teknikler kullanılıyor. Bir tekniğin bir başkasıyla karşılaştırılması da zor. Dolayısıyla kesin bir sonuç alınamıyor.

Şu anda yapılmakta olan bir araştırma D vitamininin kalp hastalığı ve kansere karşı koruma sağlayıp sağlamadığına yanıt arıyor.

XS
SM
MD
LG