Erişilebilirlik

Uzmanlara Göre Göçmenlik Reformu Zorda


Uzmanlara Göre Göçmenlik Reformu Zorda
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:19 0:00

Başkan Obama ve Temsilciler Meclisi’ndeki Demokrat Partili siyasetçiler, Cumhuriyetçi çoğunluğun göçmenlik reformunu oya sunması için baskı yapıyor. Senato, Haziran ayında göçmenlik reformunu onaylamıştı

Uzmanlara göre, Cumhuriyetçi Parti göçmenlik reformu konusunda hala görüşbirliğine varmış değil, bu yüzden de Temsilciler Meclisi’nin göçmenlik reformu konusunu yakın gelecekte ele alma olasılığı çok düşük.

Amerikan göçmenlik sisteminde reform yapmak, Başkan Obama’nın en büyük önceliklerinden biri.

Reform yanlılarını da yanına alan Başkan Obama, Temsilciler Meclisi’ne bu konuda sık sık çağrıda bulunuyor: “İster Cumhuriyetçi, ister Demokrat, ya da bağımsız olun, göçmenlik reformu üzerinde çalışmaya devam etmenizi istiyorum. Reform sürecini tamamlamak için yanıbaşınızda olacağım.”

Kongre’deki Demokratlar da Temsilciler Meclisi’nin Cumhuriyetçi Başkanı John Boehner’den tasarısı oya sunmasını istedi.

Linda Sanchez, ”Size sorum şu John Boehner, neden hala bekliyorsunuz? Amerikan kamuoyu son sözünü söyledi. Herkes kapsamlı göçmenlik reformu yapılmasına hazır. Artık oylamayı yapma zamanı geldi” diyor.

Boehner ise bu yıl oylama yapılıp yapılmayacağı sorusunu yanıtlarken temkinli davranıyor: ”Göçmenlik reformunun önemli olduğuna inanıyorum. Ele alınması gereken bir konu. Ben umutluyum.”

Bazı Cumhuriyetçiler, Senato’nun Amerika-Meksika sınırının güvenliğine değil, Amerika’da kaçak yaşayan 11 milyon göçmene öncelik verdiğini savunuyor. Kimileriyse kaçakların vatandaş olmasına karşı çıkıyor.

Göçmenlik uzmanı Audrey Singer, Temsilciler Meclisi’nin Senato’nun tasarısını kabul etmeyeceği görüşünde: ”Senato, çok kapsamlı bir tasarı geçirdi. Tek bir yasa tasarısı birçok reform unsuru taşıyor. Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner bu yolu izlemeyeceklerini, farklı konuları ele alan farklı tasarılar oluşturacaklarını söylüyor.”

Başkan Obama Kongre’yi harekete geçirmeye çalışırken çok da iyimser olduğu söylenemez: ”Açıkça görülüyor ki ekonomi için iyi olan, mali sorumluluk içeren, iş çevreleri, hatta dindar kesimler ve birçok Demokrat ve Cumhuriyetçi tarafından desteklenen bir konu, mutlaka hayata geçirilecektir anlamına gelmiyor. Ne de olsa burası Washington.”

Bazı uzmanlar, Cumhuriyetçiler’in, Başkan Obama’nın sağlık reformuna karşı çıkmaları ve hükümetin kapanmasına yol açmaları nedeniyle büyük destek kaybettiklerine dikkati çekiyor ve bu yıl göçmenlik reformunu Temsilciler Meclisi’nin gündemine getirmeyeceklerini savunuyor. Kongre üyeleri, oy kaybına uğramamak için, önümüzdeki yılki ara seçimler öncesinde göçmenlik gibi kutuplaştırıcı konuları çözüme kavuşturmak isteyebilir.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG