Erişilebilirlik

Uzmanlardan ‘‘Ağır Hava Koşulları'' Uyarısı


Uzmanlara göre ABD’de can alan kötü hava koşulları daha sık görülecek, Amerikalılar’ın olumsuz hava koşullarına karşı daha fazla hazırlıklı olması gerekecek.

Bu hafta ABD’nin farklı bölgelerinde yaşanan fırtınaların gelecek günlerde yeni dalgalar halinde devam etmesi bekleniyor. Bu durumun iklim değişikliğinden kaynaklanan ağır hava koşullarının daha da kötüleşmesi tablosuyla uyum içinde olduğu görülüyor. Fırtınanın etkisi altındaki eyaletlerde yaşanan durum, iklim değişikliğiyle gelen bu yeni normal karşısında yerel yönetimler, eyalet yetkilileri ve federal yetkililerin hazırlıklarının yetersiz kaldığını gösteriyor.

Kar fırtınası New York’u son bir ayda üçüncü kez vurdu

ABD’yi etkisi altına alan kötü hava şartları ülkenin doğu eyaletlerinde de etkisini sürdürüyor. Bu sabah New York’u etkisi altına alan kar fırtınası kentteki yaşamı olumsuz etkiledi. Son bir ayda üçüncü kez kar fırtınasının etkisi altında kalan New York kentinde, toplu taşımacılık aralıklı olarak yapılıyor.

Kamu ve özel sektöre ait birçok işyeri, kenti etkisi altına alan kar fırtınası yüzünde çalışanlarından işe gelmemelerini istedi. New York’taki havaalanlarındaki tarifeli seferlerin bazıları iptal edildi. New York’a hizmet veren havaalanlarında birçok uçak seferi ise gecikmeli olarak yapılıyor.

New York Belediyesi’ne ait kar küreme araçları ve tuzlama araçları kent ulaşımını aksatmamak için çalışmalarını sürdürüyor. Yetkililer, birkaç gün daha etkisini sürdürmesi beklenen kar fırtınası nedeniyle kentin bazı bölgelerinde kar kalınlığının 70 santimetreyi aşabileceğini belirttiler. New York’ta restoranların dış mekanlarında yapılan servisin ikinci bir emre kadar durdurulduğu belirtildi. New York’ta yaşanan olumsuz hava şartları kentteki aşı merkezlerini de etkiledi.

New York Belediye Başkanı Bill de Blasio, ABD genelinde yaşanan olumsuz kış şartları yüzünden bu hafta için gerekli aşı miktarının kente henüz ulaşamadığını açıkladı.

Oklahoma'da 24 kişi hayatını kaybetti

Bu hafta ülkenin orta kesimindeki Oklahoma kentinde en az 24 kişi evlerinde ısınmaya çalışırken yangın ve karbon monoksit zehirlenmesi gibi nedenlerle hayatını kaybetti. Oklahoma kentinde kutuplardan gelen soğuk hava dalgası hava durumunu eksi 25 santigrat dereceye kadar düşürdü.

Oklahoma’da kapılarını evsizlere açan işyerlerinden birinin sahibi olan Kendra Klements, bu seferkinin farklı bir fırtına olduğunu ve birçok kişinin donma, hipotermi ve saçlarında buz saçaklarıyla binaya sığındığını söyledi. Sosyal hizmetler ve eyaletlerin yetkilileri, iklim ve doğa felaketlerinin kötüleşmesinin toplumun en zordaki kesimlerinin ihtiyaçlarının da en çok artacağı dönem olacağı uyarısında bulunuyor.

Teksas'ta elektriksiz dördüncü gün

Teksas eyaletinde binlerce hane elektriksiz dördüncü gününe girdi. Bazı bölgelerde yapılan onarımla elektrik yeniden sağlanırken, fırtına eyaletten uzaklaştı. Ülkenin ikinci büyük eyaleti Teksas’ta milyonlarca kişinin hala suya ve gıdaya erişimi yok. Dondurucu soğukların Cumartesi gününe kadar devam etmesi bekleniyor.

Texas, Round Rock.
Texas, Round Rock.

Başka bölgelerdeki Amerikalılar da kötüleşen iklim koşullarından etkileniyor. Dondurucu soğuklar birçok yerde elektriklerin kesilmesine neden oldu. Hava koşullarından dolayı doğalgaz enerji santralleri devre dışı kaldı, rüzgar türbinleri dondu. ABD’de hava koşulları nedeniyle acil durum uyarısı yapılan bölgelerde yaşayan kişilerin sayısı 100 milyonun üzerinde. Elektrik kesintilerinin ülkenin bazı bölgelerinde günlerce devam etmesi bekleniyor.

Teksas'ta yakıt kuyruğu
Teksas'ta yakıt kuyruğu

Başkan Joe Biden, gelecek dört yılda ülke altyapısının yenilenmesi ve temiz enerjiye yatırım yapmak amacıyla2 trilyon dolar harcamayı hedefliyor. Biden, ABD’nin enerji ağının 2035’e kadar karbon kirliliğinden arındırılmasını, binaların yalıtılmasını, yolların onarılmasını ve elektrikli araçlar için şarj istasyonlarının kurulmasını amaçlıyor.

Beyaz Saray Basın Sözcüsü Jen Psaki, Çarşamba günü yaptığı açıklamada Biden’ın sıfır emisyon hedefi ve yeni istihdam imkanları oluşturulmasında aşırı hava olaylarına ve iklim değişikliğine dayanıklı, kalıcı altyapı inşa etmenin önemli bir rol oynayacağını vurguladı.

Fırtınaların Amerikalılar’ı soğukta bırakmasının dışında aşılama faaliyetlerini olumsuz etkilemesi de bu hafta gündemdeydi.

Syracuse Üniversitesi’nden elektrik mühendisliği ve bilgisayar uzmanı Sara Eftekharnejad da bu tür anormal hava olaylarının daha sık görüleceği uyarısında bulunanlardan. Uzman, Teksas’ta yaşanan soğuklar ya da California’da yaz aylarında yaşanan yangınlar gibi olaylar karşısında yöneticiler ve kurumlar düzeyinde daha fazla planlama yapılması gerektiğini belirtti.

Teksas'ın Houston kentinde evsizlere barınak sağlayan bir mağaza.
Teksas'ın Houston kentinde evsizlere barınak sağlayan bir mağaza.

Eftekharnejad, uzun ya da kısa vadeli hava durumu tahminlerinin iyileştirilmesinin, enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesinin ve talebin artması durumunda elektrik sağlayabilecek büyük ölçekli depolama sistemlerinin kurulmasının Teksas ve diğer eyaletlerde yaşanan elektrik kesintileri gibi olayları engelleyeceği görüşünde.

İklim değişikliği ordunun hazırlıklılığını da olumsuz etkiliyor. 2018 yılında Florida’da Tyndall Hava Üssü’nün bir kasırgadan ve 2019’da Nebraska’daki Offutt Hava Üssü’nün selden zarar görmesi, bu üslerdeki askeri personelin eğitimlerine devam edebilmeleri için uzak yerlere hatta İngiltere’ye gönderilmelerine neden olmuştu.

ABD donanma personelinin üçte birine ev sahipliği yapan Kuzey Carolina eyaletindeki Lejeune askeri kampı ise 2018’de kasırga yüzünden zarar görmüş, eğitim faaliyetleri olumsuz etkilenmişi.

Teksas, Austin.
Teksas, Austin.

Savunma Bakanlığı’nın eski iklim uzmanlarından Joan VanDervort, askeri yapıların doğal felaketlere karşı güçlendirilmesinin trilyonlara mal olacağını, ancak bunun yapılması gerektiğini söyledi. VanDervort, ‘‘Yurtdışındakilerin gözü bizim zayıflıklarımıza ve bunlara nasıl yanıt verdiğimizde. Dışarıda bizim bu durumumuzdan faydalanmak isteyecek düşmanlar var’’ diye konuştu.

Geçen hafta Joe Biden ile Beyaz Saray’da bir araya gelen Senato Çevre ve Kamu Çalışmaları Komisyonu Başkanı Demokrat Tom Carper, Teksas ve diğer eyaletlerdeki felaketin ülkede kritik altyapının ağır hava koşulları karşısında zayıflığını gösterdiğini ve altyapının güçlendirilmesi için yatırım yapılması gerekliliğinin artık görmezden gelinemeyeceğini söyledi.

Teksas'ın Pflugerville kentinde elektrikleri kesilen bir aile.
Teksas'ın Pflugerville kentinde elektrikleri kesilen bir aile.

Arkansas Üniversitesi’nden uzman Roy McCann, rüzgar enerjisinin önemli bir elektrik kaynağı haline gelmeye başladığı Teksas’ta rüzgar türbinlerinin Iowa ve diğer bazı eyaletlerdeki türbinler gibi aşırı soğuklara dayanıklı olmadığına, bunların modifiye edilmesinin önemli bir adım olacağına dikkat çekti.

Aralarında Teksas Valisi Greg Abbott’ın da olduğu bazı Cumhuriyetçi siyasetçiler ise rüzgar ve güneş enerjisi kaynaklarındaki kesintileri hedef aldı. Ancak uzmanlar eyalette enerjinin büyük kısmı hala doğalgaza dayanan geleneksel termik enerji santrallerinden sağlandığını ve hava koşullarının tüm sistemleri etkilediğini belirtiyor.

Bu habere Amerika’nın Sesi muhabiri Can Kamiloğlu katkı sağlamıştır.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG