Erişilebilirlik

'Uzayda Bir Yıl' Geri Sayımda


Yerçekimsiz ortamın insan bünyesine uzun vadeli etkilerini araştırmak için uzaya gönderilen bir Amerikalı astronot ve bir Rus kozmonot, Dünya yörüngesindeki Uluslararası Uzay İstasyonu’nda bir yıl sürecek kalışlarına başladı.

Scott Kelly ve Mikhail Kornienko, bu rekor yolculuğa Kazakistan’dan fırlatılan Rus Soyuz roketiyle başladı. İkiliye Uzay İstasyonu’nda altı ay kalacak Gennady Padalka da eşlik ediyor. Uzay İstasyonu’na normalde yalnızca altı aylığına personel gönderiliyor.

Scott Kelly, uzaydan gönderdiği Twitter mesajında, “Bu mükemmel uçuşu gerçekleştiren herkese kocaman teşekkürler” diye yazdı.

Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi NASA, Kelly ve Kornienko’dan elde edilecek verilerin, gelecekte bir asteroide ya da Mars’a gerçekleştirilecek daha uzun süreli uzay görevlerinin yol açabileceği risklerin azaltılması yöntemlerini araştırmak amacıyla kullanılacağını bildirdi.

Scott Kelly’nin, kısa bir süre önce astronotluğa veda eden tek yumurta ikizi kardeşi Mark Kelly de, uzay mekiği Endeavour’u son kez uçurmuş, uzay mekiği programının sondan bir önceki uçuşunu gerçekleştirmişti. İki kardeş arasındaki genetik benzerlikle uzay yolculuğunun getireceği bünyesel değişiklikler incelenecek.

Uzay yolculuklarında özellikle kemik erimesi, bağışıklık sisteminin zayıflaması ve görme bozuklukları sorunları yaşanıyor.

Son üç astronotla birlikte uzay istasyonundaki personel sayısı altıya çıktı. Diğer astronotlar Amerikalı, Rus ve İtalyan.

İçme suyu konusunda hassas iseniz astronot olma hayalinizden vazgeçin

Twitter’da #YearinSpace adlı bir hashtag açan NASA, merak edenler için fotoğraf ve videoların yanı sıra oldukça ilginç bilgiler yayınlıyor. Örneğin Uzay İstasyonu’nda geçireceği bir yıllık sürede Kelly’nin 730 litre sıvı tüketeceği bildiriliyor. Su, Uzay İstasyonu’nda son derece kısıtlı bir kaynak olmasından dolayı idrar ve ter gibi vücut sıvılarından arıtılıyor. Arıtma yöntemiyle Uluslararası Uzay İstasyonu’nda tüketilen suyun yaklaşık yüzde 93’ünün geri dönüşümü sağlanıyor. Geri kalansa, diğer malzemelerle birlikte Soyuz roketlerinde taşınıyor.

Uzay İstasyonu’nda ilk kez bir yıllık kalış denemesi yapılacak. Ancak bu süre en uzun değil. Eski Rus Mir Uzay İstasyonu’nda kozmonotlar 1990’lı yıllarda daha uzun süre kalmıştı. Bunlardan en ilginci Rus kozmonot Sergei Krikalev’in Sovyetler Birliği döneminde uzaya gönderilip, Mir İstasyonu’nda 313 gün geçirdikten sonra, 1992 yılında artık bağımsız olan Kazakistan’a inmesi oldu. Krikalev’in uzay görevi o dönem siyasi dönüşüm geçiren Rusya’nın yaşadığı bütçe sıkıntısından dolayı uzatılmıştı.

Dünya’dan 400 kilometre uzakta yörüngede dolanan Uluslararası Uzay İstasyonu 15 ülkenin katkı yaptığı bir uzay araştırma laboratuvarı.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG