Erişilebilirlik

Uzaydan Canlı Yayın Yolda


Google’ın dünya üzerindeki adresleri cadde cadde, sokak sokak, ayrıntılı olarak görüntüleyen “Maps” ve “Earth” hizmetlerinin verdiği tadı, şimdi de uzaydan dünyayı izlemek için kullanmak mümkün olacak. Bu kez projenin arkasındaki şirket merkezi Kanada’daki Urthecast şirketi. Şirket, Uluslararası Uzay İstasyonu’na yerleştirilecek kameralar yardımıyla uzaydan canlı yayın yapmaya hazırlanıyor. Böylece internet bağlantısı olan herkes, uzayı canlı olarak izleyebilecek.

Urthecast şirketi, kendi sayfasında yaptığı açıklamada HD (Yüksek Çözünürlüklü) kameraların Rusya’ya gönderildiğini, Rus Federal Uzay Ajansı’nın bu kameraları Uluslararası Uzay İstasyonu’na taşıyacağını ve 2013’ün başlarında canlı yayına başlanabileceğini belirtti.

Şirket, Uluslararası Uzay İstasyonu’yla birlikte yörüngede hareket halinde olacak kameralardan alınan görüntülerin anında www.urthecast.com adlı internet sitesinden yayınlamayı planlıyor. Şirket, özellikle reklam verenler sayesinde projeyi karlı bir yatırıma dönüştürmeyi de hedefliyor. Şirketin planları arasında kameraların o sırada çektiği alanlara dev reklamlar verecek, örneğin büyük bir plajı uzaydan görülebilecek dev bir logoyla kaplayacak şirketlerden alacağı reklam parasıyla masraflarını kat kat çıkarması mümkün olabilecek.

Urthecast şirketi, uzaydan alınacak canlı görüntüleri önce madencilik ve tarım sektörüne; ilerleyen aşamalarda da uygulama ve bilgisayar oyunu geliştiricilerine satmayı da planlıyor.

Kısa süre içinde test yayını yapması beklenen şirketin hazırladığı tanıtım videosunu aşağıda izleyebilirsiniz.

XS
SM
MD
LG