Erişilebilirlik

Uzay Yolculuklarının Öncüsü Hayvanlar


Uzay Yolculuklarının Öncüsü Hayvanlar
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:55 0:00

Bundan 50 yıl önce iki Amerikalı astronot, Ay yüzeyine ayak basan ilk insanlar oldu. Ancak insanoğlunun uzaya çıkmasından çok önce hayvan astronotlar, uzay yolculuklarına öncülük etti

Bundan 50 yıl önce iki Amerikalı astronot, Ay yüzeyine ayak basan ilk insanlar oldu. Ancak insanoğlunun uzaya çıkmasından çok önce hayvan astronotlar, uzay yolculuklarına öncülük etti.

İki beyaz fare, Mildred ve Albert, uzay yolculuğunun öncülüğünü yapan ilk canlılardı. Fareler ve maymun dostları, Patricia ve Mike, saatte 3 bin kilometre hızla yol alan bir füzeyle uzaya fırlatılmıştı.

Fareler ve maymunlar, Dünya'dan 60 kilometre uzaklıkta, yerçekimsiz ortamda olmanın verdiği tuhaf hissi deneyimlemişti.

Aynı dönemde Sovyetler Birliği, uzaya insanın en yakın dostu olan köpekleri gönderiyordu. Uzaya çıkan en ünlü köpek Layka, 1957 yılında Dünya yörüngesi etrafında dolaştı.

Sovyetler Birliği'nin uzaya gönderdiği tüm köpekler gibi Layka da bir sokak köpeğiydi. Uzmanlar, sokak köpeklerinin, uzay kapsülündeki zor koşullara karşı daha dayanıklı olduğunu düşünüyorlardı.

Amerika ise hayvan astronot olarak maymunlardan yararlandı. Able ve Baker adlı iki maymun 1959'da yaklaşık 500 kilometre irtifaya erişip sağ salim dünyaya döndü.

Able gibi birçok hayvanın başarısı uzmanlara, insanların da uzay yolculuğunu başarıyla tamamlayacağı yönünde güven aşıladı.

İnsanoğlu 1961 yılında ilk hayvan kaşiflerin ayak izlerinden yürüdü. Hayvanlar, günümüzde de uzay araştırmalarında büyük rol oynuyor.

Uluslararası Uzay Üssü'ndeki astronotlar, hayvanların yerçekimsiz ortama nasıl uyum sağladığını inceliyor.

Fareler uzayda 37 gün geçirdi. Yeni ve tuhaf yaşam alanlarına uyum sağlamayı başarsalar da kafeslerinde koşmak gibi yeni huylar edindiler.

Uzayda hayvanlar üzerine araştırma yapmak, insanların Dünya yörüngesinde, Ay, hatta Mars yüzeyinde yaşarken bazı zorlukların üstesinden nasıl geleceğine ilişkin ipuçları verebileceği için önem taşıyor.
XS
SM
MD
LG