Erişilebilirlik

NASA Uzayın Röntgenini Çekecek


NuStar, Pasifik’teki bir adadan uzaya gönderildi
NuStar, Pasifik’teki bir adadan uzaya gönderildi

Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi NASA uzaya yeni bir teleskop gönderdi. Teleskobun özelliği, kara deliklerin röntgenini çekebilmesi. Bilim adamları böylece, kara deliklerin, patlamış yıldızların ve diğer dünya dışı oluşumların detaylı röntgenlerini çekecek ve yeni bir uzay haritası hazırlayabilecek.

Kısa adı NuStar olan teleskop, uzaydaki gaz ve toz bulutları arasındaki yüksek enerjili röntgen dalgalarına odaklanabiliyor. Kara delikler görünmez olsalar da etraflarındaki alan röntgen ışınları yayıyor. NuStar, bu ışınları görebilme özelliğiyle hem önceden bilinen kara delikleri gözlemleyecek hem de bugüne dek keşfedilmemiş olanların yerini tespit ederek yeni bir uzay haritası oluşturulmasına yardımcı olacak.

170 milyon dolarlık bir projenin ürünü olan röntgen teleskop, Pasifik’teki bir adadan bir hava aracı üzerine yerleştirilen roket yardımıyla uzaya gönderildi. NASA, rampadan fırlatma işlemi daha maliyetli olduğu için bu yönteme başvurulduğunu açıkladı.

NuStar ayrıca önceki yüzyıllarda patlamış olan yıldızların da izini arayacak. Teleskobun uzaydaki görevinin iki yıl sürmesi planlanıyor.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG