Erişilebilirlik

Uzaya Giden En Yaşlı Kişi 'Kaptan Kirk'


13 Ekim 2021'de Blue Origin şirketinin ikinci turistik uçuşuyla uzaya yolculuk eden ekip. Soldan sağa, Chris Boshuizen, William Shatner, Audrey Powers ve Glen de Vries
13 Ekim 2021'de Blue Origin şirketinin ikinci turistik uçuşuyla uzaya yolculuk eden ekip. Soldan sağa, Chris Boshuizen, William Shatner, Audrey Powers ve Glen de Vries

Milyarder işadamı Jeff Bezos’un Blue Origin adlı şirketiyle ikinci turistik uzay uçuşu tamamlandı. Teksas’tan yola çıkan uzay aracındaki ünlü oyuncu William Shatner, şu ana kadar uzaya yolculuk eden en yaşlı kişi olarak tarihe geçti.

Kaptan Kirk 90 Yaşında Uzayda
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:59 0:00

1950’lilerden bu yana oyunculuk yapan ve özellikle Star Trek (Uzay Yolu) dizisindeki ‘Kaptan Kirk’ karakteriyle ünlenen Shatner, bu yıl Mart ayında 90 yaşına girdi. Uzayla ilgili birçok filmde de rol alan Shatner’a bugünkü uçuşta eski NASA mühendisi Chris Boshuizen, klinik araştırma alanında girişimci Glen de Vries ve Blue Origin şirketinin Başkan Yardımcısı ve mühendis Audrey Powers eşlik etti.

İsmini uzaya çıkan ilk Amerikalı Alan Shepard’dan alan New Shepard uzay aracındaki yolcular dünyanın 96 kilometre uzaklığına, yörünge altına yolculuk etti. Yerçekimi olmayan bölgede birkaç dakika gezinen New Shepard’ın bugünkü toplam yolculuğu yaklaşık 10 dakika sürdü.

12 Ekim için planlanan uçuş, hava koşullarının uygun olmaması nedeniyle bir gün ertelenerek bugün gerçekleştirildi.

Blue Origin ilk turistik uçuşunu 20 Temmuz’da, Amazon’un kurucusu Bezos’un dahil olduğu 4 kişilik bir grupla gerçekleştirdi. Uzay turizmi adına ilk uçuş yaklaşık 10 dakika 10 saniye sürmüştü. Bu uçuşta yer alan havacı 82 yaşındaki Wally Funk uzaya yolculuk eden en yaşlı kişi olarak kayıtlara geçmişti. Funk’ın unvanı bugün 90 yaşındaki Shatner’a geçmiş oldu.

Blue Origin’a suçlamalar

Perakende devi Amazon’un kurucusu milyarder işadamı Bezos, Blue Origin şirketini 20 yıl önce hayata geçirdi.

Blue Origin’la uzaya giden Shatner, uçuş öncesinde CBS kanalının sabah programında verdiği bir röportajda, bu seyahatin kolay bir şey olmadığına vurgu yaparak, “Uzayı görmek istiyorum. Dünyayı görmek istiyorum. Dünyayı kurtarmak için ne yapmamız gerektiğini görmek istiyorum. Daha önce bana gösterilmeyen yeni bir bakış açısı yakalamak istiyorum” dedi.

Shatner’ın Blue Origin uçuşuna katılması, şirketin rakipleri Elon Musk’ın sahibi olduğu SpaceX ve Richard Brunson’a ait Virgin Galactic karşısında, uzay turizmi alanında bir avantaj olarak yorumlanıyor.

Diğer taraftan, Blue Origin’ın bazı eski çalışanlarının yanı sıra şu an hala şirkette çalışan bazı uzmanlar, şirket yönetiminin, kalite kontrol ve yeterli personel hususlarını, hız ve maliyet düşürme pahasına ikinci plana attığını iddia ediyor.

ABD Federal Havacılık İdaresi’nden iki hafta önce yapılan bir açıklamada, bu iddiaların inceleneceği belirtildi.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG