Erişilebilirlik

Uzaktan Eğitim Toplumdaki Dijital Fırsat Eşitsizliğini Öne Çıkardı 


Amerika'da eyaletler, Corona virüsü salgını nedeniyle okulların kapanmasından sonra uzaktan eğitim uygulamasına geçmeye başlıyor. Ancak uzaktan eğitim, hızlı internet erişimi olmayan öğrenciler için olağanüstü zorlukları beraberinde getiriyor.

Eyalet yönetimleri ve bölge eğitim müdürlükleri, internet hizmeti erişimi olmayan milyonlarca öğrencinin akranlarıyla aynı eğitim fırsatından yararlanmasını sağlamak amacıyla zamana karşı yarışıyor.

Amerika çapında yaklaşık üç milyon öğrenci, yüksek maliyet ve erişim güçlüğü nedeniyle hızlı internet hizmetinden mahrum. İnternet erişiminden yoksun öğrencilerin çoğu siyah ya da Latin kökenli. Bu öğrenciler ayrıca büyük çoğunlukla dar gelirli ailelerin ya da eğitim düzeyi düşük anne babaların çocukları.

Aralarında New York ve Los Angeles'ın da bulunduğu Amerika'nın en büyük eğitim bölgeleri, öğrencilere Chromebook dizüstü bilgisayar ve hızlı internet hizmeti sağlamak için milyonlarca dolar harcıyor. Kırsal kesimlerdeki küçük okul bölgeleri, okulların otoparklarına kurulan hot spot'larla kablosuz hızlı internet hizmeti sağlıyor. Ancak dijital eşitsizliği gidermenin son derece zor olduğu bazı bölgelerde öğrenciler, ders kitapları ve dağıtılan ödev paketleriyle yetinmek zorunda kalıyor.

Dezavantajlı öğrencilerin haklarını savunan Eğitim Hukuk Merkezi (Education Law Center) Hukuk Direktörü Maura McInerney, ”İyi finanse edilen okul bölgeleri zaman kaybetmeden online eğitim stratejilerine geçiş yapıyor. Bunun nedeni bu eğitim bölgelerindeki altyapının zaten daha önceden kurulu olması,” diyor. McInerney'ye göre bunun sonucunda öğrenciler arasındaki başarı uçurumu giderek açılıyor.

Lise öğrencilerinin sadece yarısının evde internet erişimi ve bilgisayarının olduğu Philadelphia'da bölge eğitim müdürlüğü, eğitimdeki bu fırsat eşitsizliği nedeniyle okulların kapalı kaldığı süre zarfında öğrencilere uzaktan online eğitim verilmesini yasakladı. Ancak Philadelphia bölge eğitim müdürlüğü, okulların beklenenden çok daha uzun süre kapalı kalacağının anlaşılması üzerine ihtiyaç sahibi öğrencilere dağıtmak amacıyla 50 bin adet Chromebook dizüstü bilgisayar ısmarladı. Hızlı internet hizmeti sunucusu Comcast firması ise ayda on dolarlık ”Temel İnternet” planı kapsamında sunulan internetin hızını arttıracağını ve düşük gelirli ailelere iki ay ücretsiz hizmet sunacağını duyurdu.

Ohio eyaletinde bir okul bölgesiyse ödevlerini internetten indirmelerini, tamamlamalarını ve sisteme yüklemelerini sağlamaları için öğrencilere iPad tablet bilgisayar dağıtıyor. Bölgedeki okullar ayrıca internet hizmet ağını okulların otoparklarını da kapsayacak şekilde genişletiyor. Amaç, öğrencilerin okul otoparkına park edilen araçların içinden internet hizmetine erişmesini sağlamak.

Amerika'daki ilk ve orta dereceli okullar, dar gelirli ailelerden gelen öğrencilere ayrıca kahvaltı, öğlen ve akşam yemeği de dağıtıyor. Öğrenciler bu hizmetten ailelerinin gelir düzeyine göre ya ücretsiz ya da düşük ücret karşılığı yararlanabiliyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG