Erişilebilirlik

"Uyuşturucu Taşıyan Uçakların Yüzde 95’i Venezuela’dan”


Venezuela, Güney Amerika'dan Orta Amerika'ya ve oradan da ABD'ye uzanan havayoluyla uyuşturucu rotasının ana çıkış noktalarından biri konumunda bulunuyor.

Komşusu Honduras ve El Salvador’la birlikte Güney Amerika’dan ABD’ye uzanan kokain rotasındaki en önemli Orta Amerika ülkelerinden biri olmasıyla dikkat çeken Guatemala’nın cumhurbaşkanı Alejandro Giammattei de son açıklamalarında, bu konuda Venezuela'yı hedef alıyor ve Caracas'a karşı eyleme geçilmesi çağrısında bulunuyor.

Bu endişelerini Eylül ayı sonundaki BM Genel Kurulu'nda yineleyen Guatemala Cumhurbaşkanı, bölgeye uyuşturucu taşıyan uçakların yüzde 95'inin Venezuela’dan kalkış yaptığını iddia etti.

Giammattei, "Venezuela son aylarda, ülkemize ya da komşu ülkelere gelen uçakların yüzde 95'inin kalkış noktası konumunda. Daha sonra da uyuşturucu buraya, ABD'ye taşınıyor" dedi. Giammattei, Orta Amerika ve diğer Latin Amerika ülkelerini, yasadışı uyuşturucu trafiğine karşı ortak plan geliştirmeye çağırdı.

“Suç kartellerinin Venezuela’da üsleri bulunuyor”

ABD Güney Komutanlığı Başkanı Craig Faller da, Kolombiya televizyonu NTN24'e 1 Ekim’de verdiği demeçte Venezuela’da iktidarda bulunan Nicolas Maduro rejiminin, uyuşturucu ticareti yapan kartellere ülkesinde operasyon üsleri kurmaları ve ticaret yapmaları için izin verdiğini söyledi.

Venezuela’nın, suç kartelleri mensupları için sığınabilecekleri güvenli bir liman haline geldiğini belirten Faller, bu örgütlerin hükümetin bilgisi ve korunmasında yasadışı madencilik ve insan kaçakçılığı gibi başka işler de yaptığını belirtti.

Faller, Venezuela hükümeti ile uyuşturucu kartelleri arasındaki ilişkilerin son yıllarda daha da arttığını tespit ettiklerini ve bu durumun bir sonucu olarak da Venezuela'dan hava ve deniz yoluyla yapılan uyuşturucu ticaretinin arttığını kaydetti.

Venezuela kokainin ham maddesi olan koka üreticisi bir ülke değil ancak yılda bin 128 tonla dünya kokain üretiminin yüzde 70’inin yapıldığı Kolombiya ile arasında 2 bin 219 km sınıra sahip. Ülkede suç örgütlerinin etkinliği, yolsuzluk, rüşvet, yasaların uygulanmasındaki zorluklar gibi sorunlar ülkeyi uyuşturucu rotalarının önemli merkezlerinden biri yapıyor.

Uzmanlar Kolombiya’daki en önemli koka üretim merkezlerinden bazılarının ülkenin doğu sınırında yani Venezuela’ya komşu bölgelerde olduğunu, buralarda üretilen koka yapraklarının da sınırın iki tarafında bulunan laboratuvarlarda bir dizi kimyasal işlemden geçirildikten sonra kokaine dönüştürülüp yurtdışına çıkartıldığını belirtiyor.

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro da yılda yaklaşık 90 ton kokainin Venezuela üzerinden sevk edildiğini söylüyor ancak bu rakamın 200 tonun üzerinde olduğunu belirten birçok uzman bulunuyor.

ABD Uyuşturucuyla Mücadele Dairesi’nin (DEA) bu yıl yayınladığı bir raporda, dünya kokain ticaretinin yüzde 24’ünün Venezuela üzerinden yapıldığı belirtilmişti ve geçtiğimiz haftalarda da Başkan Joe Biden yönetimi Venezuela’nın narkotikle uluslararası mücadelede kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirmediğinden dolayı Venezuela’nın uyuşturucu üreten ve/veya transit ülkeler listesine alındığı açıklanmıştı.

ABD Dışişleri Bakanlığı raporlarında Venezuela’nın deniz ve karayolunun yanı sıra havayollarında da önemli rotalardan biri olduğu belirtiliyor ve Venezuela’nın Kolombiya sınırındaki Zulia ve Apure eyaletlerinde yasadışı çok sayıda pistin varlığına dikkat çekiliyor.

2019 yılında sadece Guatemala’da uyuşturucu nakli için kullanılan 50’den fazla uçağa el konulduğu bildiriliyor. Guatemala güvenlik güçleri verilerine göre geçen yıl toplamda 13 tonun üzerinde kokain yakalanan ülkede bu miktarın bugün itibarıyla 7 tonu aştığı kaydediliyor.

Başta Orta Amerika ve Meksika olmak üzere Latin Amerika ülkelerinde yaşanan sosyal, siyasal ve ekonomik sorunların ana nedenleri arasında gösterilen kokain ticaretinin Amerika kıtasında yıllık yaklaşık 100 milyar dolarlık büyüklüğe ulaştığı bildiriliyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG