Erişilebilirlik

Uyuşturucu Çeşitleniyor Risk Artıyor


Güneydoğu’da son yıllarda yapılan operasyonlarda, farklı uyuşturucu türlerinin ele geçirilmesi dikkat çekiyor. Özellikle sentetik uyuşturucuların artması ve fiyatlarının ucuz olması uzmanları endişelendiriyor.

Diyarbakır’da Sur ilçesindeki bir evden önceki gün, saat gece yarısını gösterirken, feryatlar yükseldi. 31 yaşındaki C.Ö. ile babası İ.Ö arasında, bir tartışma yaşandı. Oğlu tarafından bıçaklanan İ.Ö. hayatını kaybetti. Tartışmanın nedeni ise C.Ö.’nün uyuşturucu bağımlısı olması. Kullandığı maddenin adı Metamfetamin ya da halk arasındaki adıyla Met veya kristal.
Diyarbakır’da yaşayan 29 yaşındaki F.Ş. uzun süre eve gelmedi. Ailesinin tüm çabalarına rağmen, gencin izi bulunamadı.

Aylar sonra izi bulunduğunda ise artık bir madde bağımlısıydı. Ailenin onu kurtarma çabaları hep sonuçsuz kaldı. Uyuşturucu parası bulmak için kablo çalarken yakalanınca tutuklandı. VOA Türkçe’nin görüştüğü aile, çocuklarının tutuklanmasından mutlu olduklarını söyledi. Aile sevinçlerini “En azından içeride uyuşturucu kullanamayacak, çıkana kadar unutur diye umut ediyoruz” sözleriyle dile getirdi. O da metamfetamin bağımlısı.

Metamfetamin müptelası olanlardan biri de B.B. Ailesi fark ettiğinde artık iş işten geçmişti. Uyuşturucu parası bulmak için yasadışı işlere bulaşmıştı. En son karıştığı bir kavga nedeniyle tutuklanınca, ailesi rahat nefes aldı. B.B. cezaevinde kaldığı sürede bağımlılıktan kurtulduğunu söyledi.

Metamfetamin son yıllarda ucuz olması ve insanların kolayca bulabilmesi nedeniyle, Türkiye’de kullanımı oldukça artan bir madde. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 30 Haziran’da yaptığı açıklamada, metamfetamin tehdidinin arttığına dikkat çekmişti. 2015-2021 yıllarında yakalanan metamfetamin miktarının 22 kat arttığına vurgu yapan Soylu, ”2021 yılında yakalanan metamfetamin miktarı ise 5 bin 500 kilogramın üzerindedir. Bu yıl da gümrük verileri dahil 6 bin 729 kilo metamfetamin yakalamamız vardır” dedi.

Yeni tehlike skunk

Özellikle Güneydoğu’da son dönemde en çok yakalanan uyuşturucu maddelerden biri de skunk. Skunk, esrarın ham maddesi Hint kenevirinin, laboratuvar ortamında diğer uyuşturucu maddelerle hibritleştirilerek elde edilen ve esrardan 20 kat daha fazla bağımlılık yapıcı özelliği olan bir uyuşturucu madde. Sadece bu yıl içinde 1 milyon 254 bin kök skunk ele geçirilirken, 2021 yılında 5 ton 290 kg skunk yakalandı.

“Herkesin uyuşturucuyla canla başla mücadele etmesi lazım”

Uyuşturucu maddelerin yaygınlaşmasını VOA Türkçe’ye değerlendiren Psikolog Duygu Berekatoğlu, özellikle metamfetaminin vücuda ağır hasar verdiğini söyledi. Berekatoğlu, maddeye erişimin kolay ve diğer maddelere göre daha ucuz olması nedeniyle, özellikle sosyoekonomik seviyesi düşük bölgelerde ve gençler arasında Metafetaminin çok kullanıldığını söyledi. Berekatoğlu, metamfetaminin beynin kimyasını bozduğuna dikkat çekerek “Metamfetamin kullanımı kişilerin şiddete eğilimini artırıyor. Özellikle son dönemlerde yaşanılan cinayet, taciz vakalarının bir çoğunda kişilerin metamfetamin madde kullandığı belirtiliyor. Depresyon, yorgunluk, hipersomni ve artan iştah, sinirlilik, anksiyete, saldırganlık ve intihar eğilimi sık görülen semptomlardır” dedi.

Kullanım oranının ciddi boyutlara ulaştığı uyarısı yapan Berekatoğlu, acil önlem alınması gerektiğine dikkat çekti. Herkesin, özellikle devletin bu konuda canla başla çalışması gerektiğini ifade eden Berekatoğlu, “Uyuşturucu maddelerle ilgili, yaşa uygun doğru bilgilendirme çalışmalarının yapılması, toplumun, ailenin ve gençlerin farkındalıklarını artırmaya yönelik farkındalık eğitimleri, maddenin etkileri ve sonuçları hakkında ailelere, çocuklara ve gençlere seminerler verilmelidir. Saha çalışmaları yapılıp belirli noktalarda bilgi ve tedavi başvuru merkezleri oluşturulmalıdır” şeklinde konuştu.

“Pandemi uyuşturucu kullanımını arttırdı”

Uyuşturucu bağımlılığı ile mücadele amacıyla kurulan Yeşil Yıldız Bağımlılıklarla Mücadele Derneği Başkanı Yahya Öger, pandemiyle birlikte dünya genelinde uyuşturucu kullanımının arttığına vurgu yaptı. VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Öğer, tedavi başvurularından yola çıkarak, kullananların sayısındaki artışın anlaşabileceğini söyledi. Son yıllarda fazla miktarda sentetik uyuşturucu yakalandığına dikkat çeken Öğer, “Bu demek oluyor ki Türkiye'de ağırlıklı bir kesim metamfetamin kullanmaya başladı. Neredeyse kullanıcı artık kendisi üretmeye başladı. Daha önceki dönemlerde tarım ilacı olarak giriş yapan metamfetaminin türevlerinin değiştirilerek ya da kapsamını değiştirerek sonra rahatlıkla piyasaya sürüldüğüne şahit olabiliyoruz. Özellikle pandemi sonrasında genç kullanımından sonra 30 yaş üzeri insanların da kullanıldığını gördük” dedi.

Öğer, mücadelenin birçok alanda birden yapılmasının önemine değindi. Uyuşturucu ile mücadelede sivil toplumun rolüne dikkat çeken Öğer’in bazı önerileri şöyle: “Önleyici eğitim çalışmalarını Milli Eğitim Bakanlığı ve Yeşilay yapıyor. Mücadelede, eğitim alan öğretmenler dışında diğer kamu görevlilerinin alanda olması gerektiğine inanıyoruz. Arz talep noktasının minimize edilmesi lazım. Mahalleler satıcısı yani torbacılar, birçok ilde kendilerine alan bulmuş gibi rahat satış yapması halkı tedirgin ediyor. Halk, bu konuda ciddi manada çalışma yapılmasını istiyor. Tedavi boyutunda da Yeşilay ve Sağlık Bakanlığı dışında diğer derneklerin yapmasına müsaade edilmiyor. Üniversitelerin, belediyelerin, bu işte uzmanlaşmış sivil toplum kuruluşlarının, denetlenecek şekilde, tedavi boyutunda da adım atmaları gerektiğine inanıyoruz. Bağımlı olan bireyin temiz kalması ve iş ortamına girebilmesi, meslek edinebilmesi noktasında elimiz güçlü değil. İŞKUR üzerinde bu bireyin temiz kalması şartıyla, iş olanaklarının meslek edinme kurslarının önlerinin açılması gerekiyor.”
Öğer, satıcılara yönelik caydırıcı cezaların mücadelede önemli rol oynadığına değinerek, bağımlıların zorunlu olarak tedavi edilmesi için yasal düzenleme yapılması gerektiğini de sözlerine ekledi.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG