Erişilebilirlik

Rabia Kadir'e İnsan Hakları Ödülü


'Uygurların Anası' Rabia Kadir'e İnsan Hakları Ödülü
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:56 0:00

Uluslararası İnsan Hakları Günü’nün kutlandığı dün Washington’da bu alanda önderlik eden kadınlara ödüller dağıtıldı. 2008 yılında ölen Macar asıllı Amerikalı Kongre üyesi Tom Lantos’un anısına dağıtılan ödüllerden biri de Uygur insan hakları eylemcisi Rabia Kadir’e verildi.

Hapis cezalarından, şiddet ve ölüm tehdidine kadar birçok insan hakları ihlaline maruz kaldıkları için ödül alan üç kadından biri Uygur eylemci Rabia Kadir oldu.

İnsan Hakları Ödülü, adını, adını Nazi soykırımından kurtulmuş tek Amerikan Kongre Üyesi Tom Lantos’tan alıyor. Lantos, 2008’de ölümüne kadar yaşamını tüm dünyada insan hakları alanında mücadeleye adadı. Bu amaçla kurulan Lantos Vakfı, çabalarının her yıl anıldığı bu ödül törenini düzenliyor.

Yaşamını Uygur Türkleri’nin hakları için mücadeleye adayan Rabia Kadir, Çin’de altı yıl hapis yattı. Kadir, “Tüm Uygurların Anası” diye anılıyor.

Rabia Kadir ödül töreninde şunları söyledi:

“Tom Lantos Vakfı Uygurlar gibi ezilen tüm ulusların insan haklarını destekleyen bir kurum. Bundan dolayı bu ödüle layık görülmekten gurur duyuyorum. Kendisi de gerçek bir dostum olan Lantos, ezilen ulusların insan haklarını savunan bir mücadele adamı oldu. Birleşmiş Milletler insan haklarının tesisi için 65 yıldır mücadele veriyor. Bu ödül bir anlamda Çin’in baskısı altındaki Uygurlar’a bir umut verdi. Tüm uluslar, Uygur halkının adalet için verdiği haklı davasına destek vermeli. Tom Lantos İnsan Hakları Ödülü’ne bu yıl üç kadın seçildi ve bu da kadınların kendi toplumlarında lider olabileceğinin bir kanıtı. Müslüman olarak bizim bu ödülle onurlandırılmamız İslam dininin barış dini olduğunu ve medeniyetin gelişmesine katkısı olduğunun kanıtı. 11 Eylül saldırıları sonrasında Çin hükümeti Uygurlar’ı sürekli radikal dinciler olarak göstermeye çalıştı, ama Uygurlar hiçbir zaman teröre bulaşmadı. Uygurlar her zaman barışsever bir ulus oldu.”

Rabiya Kadir tüm bu çabalarının sonuç vermesinden çok memnun olduğunu açıkladı.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG