Erişilebilirlik

'Utanç Duvarı' 25 Yıldır Yok


Checkpoint Charlie, yani Çarli Kontrol Noktası. Almanya'nın başkentini yıllarca bıçak gibi ayıran 'Berlin Duvarı'nın dünyaca tanınan eski sınır kapısı kenti ziyaret eden pek çok turistin bír numaralı ilgi odağı.

Duvarın örülmesinden sonra Amerika ve o zamanki Sovyetler Birliği’ni 3. Dünya Savaşı’nın eşiğine getiren 'Soğuk Savaşı'n en elle dokunur, gözle görünür yeri.

Tarihe 'Utanç Duvarı' olarak geçen duvar Doğu Almanya’nın vatandaşlarının özgür Batı Berlin’e kaçmalarını önlemek amacı ile 13 Ağustos 1961’de bir gecede inşa edildi. Eski Alman Başbakanı Willy Brandt’ın sözleriyle, ‘tarihin en doğal olmayan bölünme hikâyesi’ tam 28 yıl boyunca anne-babaların, akrabaların, arkadaşların birbirinden ayrı kalmasına neden oldu. Duvarı aşmak için yaklaşık 5 bin kişi teşebbüste bulundu. Bu girişimlerden çoğu başarısızlıkla sonuçlanırken, 200'den fazla insan hayatını kaybetti.

Berlin Duvarı gözyaşları ve özlem içinde geçen yıllardan sonra 9 Kasım 1989'da Doğu Alman halkının kansız ayaklanması ve dönemin komünist yönetiminin, isteyen vatandaşların batıya gidebileceğini açıklaması ile yıkıldı. Bu olay sonrasında Doğu Almanya'daki komünist parti devrildi, iki Almanya birleşti, Sovyetler Birliği dağıldı, Soğuk Savaş sona erdi.

Önümüzdeki Pazar günü Berlin Duvarı’nın yıkılışın 25.yıldönümünü. Bu anlamlı gün için kutlama hazırlıkları sürüyor. Duvarın eskiden bulunduğu 43 kilometrelik hat boyunca yere yerleştirilen ve içinde LED bulunan balonlar kutlamaların doruk noktası olacak. Duvarın kenti böldüğü 28 yılı temsilen 3 bine yakın beyaz balon karanlıkla birlikte salıverilecek, duvar simgesel olarak bir kez daha ortadan kalkacak. Berlin’e gelmesi beklenen 500 bin turist sevinç ve heyecanın bir araya geldiği tarihi bir güne tanıklık edecek.

STÜDYO VOA

ABD’de üniversite protestolarında gözaltılar 2 bin 300’ü geçti - 3 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG