Erişilebilirlik

USAGM Yabancı Gazetecilerin Vizelerini Gözden Geçiriyor


Amerika'nın Sesi (Voice of America-VOA) için çalışan yaklaşık 76 yabancı gazeteci, bu ay içinde süresi dolacak olan vizelerinin yenilenmemesi olasılığıyla karşı karşıya. VOA’in bağlı bulunduğu ABD Küresel Medya Dairesi (USAGM) Sözcüsü, her vize yenileme başvurusunun kendi içinde değerlendirildiğini belirtti.

Voice of America’da 62 sözleşmeli ve 14 tam zamanlı personel Amerika’da her yıl yenilenmesi gereken J-1 vizesiyle bulunuyor. Şimdiye kadar vize yenileme başvurusu doğrudan reddedilen yayıncı yok. Ancak vizesinin geçerlilik süresi dolan en az bir yayıncının, vizesinin uzatılmaması halinde ABD’yi bu ay sonunda terk etmesi gerekiyor. Bazı gazetecilerin de kendi ülkelerine dönmeleri için birkaç haftası kalmış durumda. Bu gazetecilerin bazıları VOA’nın durumu haberleştirmesi sebebiyle geleceklerinden endişe duyuyor.

USAGM Sözcüsü'nün yaptığı açıklamaya göre, vize inceleme süreci kurumun yönetiminin iyileştirilmesi, ABD’nin ulusal güvenliğinin korunması ve işe alım yetkilerinin suistimal edilmemesinin sağlanmasını amaçlıyor. J-1 vizeleri çalışma ya da eğitim amaçlı olarak değişim programlarına katılma onayı almış olan ve belirli bir alanda deneyime sahip kişilere ABD’ye giriş izni veriyor.

Trump yönetimi hem Corona virüsü salgını hem de bu vize türüne sahip olan kişilerin ABD vatandaşlarının iş imkanlarını ellerinden aldığını düşündüğü için J-1 dahil olmak üzere geçici çalışma vizelerini bir süreliğine askıya aldı.

Merkezi New York’ta bulunan PEN America ve merkezi başkent Washington’daki Ulusal Basın Kulübü ile ona bağlı Gazetecilik Enstitüsü, Cuma günü yaptıkları açıklamada vizelerin yenilenmemesinin VOA'da çalışan gazetecileri riske atabileceği konusundaki endişelerini dile getirdi.

40’tan fazla dilde kaliteli ve profesyonel habercilik yapma yükümlülüğü bulunan VOA, radyo, televizyon ve internet yayınlarını sürdürmek amacıyla gerekli gazetecilik ve lisan beceri ve deneyimine sahip olan yeterli sayıda Amerikan vatandaşı bulmakta zorlanıyor. Kurum bu durumlarda başka ülkelerden getirilen ya da uzun süren Amerikan vatandaşlığı sürecindeki yeni göçmenleri istihdam ediyor.

VOA ve bazı hükümet kurumları, işverenler tarafından başvurusu yapılan ve Dışişleri Bakanlığı’na gönderilen J-1 vize yenileme taleplerini düzenli olarak inceliyor. Geçmiş yıllarda da VOA’de çalışan bazı yabancı gazeteciler vizeleri yenilenmediği için işlerinden ayrılmak zorunda kalmıştı.

USAGM Sözcüsü yaptığı yazılı açıklamada, ‘’Kurumun yönetiminin iyileştirilmesi, ABD’nin ulusal güvenliğinin korunması için işe alım yetkilerinin ve personel uygulamalarının kötüye kullanılmaması önemli. Bu nedenle USAGM, J-1 vizesi bulunan her sözleşmeli personelin durumunun ayrı ayrı incelendiği kapsamlı bir değerlendirmede bulunuyor’’ denildi. Bu haber yayınlanmadan önce VOA’nın ulaştığı USAGM, J-1 vizesi bulunan tam zamanlı personelin de incelemeye tabi tutulup tutulmadığı yönündeki soruya yanıt vermedi.

USAGM’in CEO’su Michael Pack, Başkan Donald Trump tarafından iki yıl önce bu görevi yürütmek üzere aday gösterilmişti. Ancak Demokratlar’dan gelen itiraz, Pack’in onay sürecini Haziran ayına kadar uzatmıştı. Michael Pack’in onay almasından bu yana USAGM bünyesinde bulunan beş medya kuruluşunun müdürleri ya görevlerinden ayrıldı ya da görevden alındı.

Michael Pack Washington Times’a bu ay içinde verdiği bir röportajda kurumda yanlış yönetim uygulamalarını düzeltmeye çalıştığını söylemişti. Pack, ‘’Beyaz Saray’dakiler dahil herkes buradaki planımın kurumların misyonlarını yerine getirmelerini sağlamak olduğunu biliyor. Voice of America ve onun uyguladığı VOA Bildirgesi için de aynı şeyi yapmayı planlıyorum’’ demişti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG