Erişilebilirlik

Urla’da Enginar Zamanı


Son yıllarda büyük kentlerden aldığı göçle gündeme gelen İzmir’in Urla ilçesi, bu kez denizi ve doğal güzelliğiyle değil, tescilli sakız enginarıyla on binlerce kişiyi ağırlıyor. Bu yıl beşincisi düzenlenen Uluslararası Enginar Festivali lezzet meraklılarını buluşturuyor.

Urla’da Enginar Zamanı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:59 0:00

Festival nedeniyle Urla meydanında ve sokaklarında çok sayıda stant açıldı. Stantlarda üreticilerle tüketiciler doğrudan buluşma imkanı buluyor. Türkiye’nin en önemli enginar üretim merkezlerinden biri olan Urla’da, çiftçiler bu festival sayesinde Urla sakız enginarının daha fazla tanındığını söylüyor. Bunun doğal sonucu da hem satışların hem de üretimin artması. Kuşçular köyünde enginar üreten İlker Çapacı, “Urla’da eskiden enginar bahçeleri sayılıydı. Bu festival başladıktan sonra bütün dünya enginarımızı tanıdı. Birçok insan seralarını bozarak enginar üretimine başladı” diyor. Çapacı, bu yıl aşırı yağış olması nedeniyle, enginar üretiminin beklenen ölçüde gerçekleşmediğini de sözlerine ekliyor.

Enginarın en tatlı hali

Stantlarda, birbirinden farklı enginar yemekleri de sunuluyor. Zeytinyağlı enginarın yanı sıra, enginar dolması, kızartması, közlemesi, haşlaması, böreği, çorbası, turşusu, reçeli, dolması, suşisi, dondurması ve hatta parfümü bile bulunabiliyor.

Urla Kadın Üretici Kooperatifi’nden Tuğçe Akel de karaciğer dostu olarak bilinen enginarla yaptığı tatlıları satıyor. VOA Türkçe’nin sorularını cevaplandıran Akel, “Enginarı tatlıdan tuzluya çok farklı yiyeceklerde kullanıyoruz. Biz enginarlı kalburabastı, kek ve kurabiye yaptık. Pudra şekeriyle çok güzel uyuşturduk. Gelenler önce şaşırıyor ama sonra çok beğeniyor” diye konuşuyor.

Festivalde sadece yemekler değil, hediyelik eşyalar da enginar temalı. Tabağından kolyesine, yastığından mumuna, satılan her şeyde enginara rastlamak mümkün.

On binlerce ziyaretçi

Üç gün sürecek festival nedeniyle, ülkenin farklı şehirlerinden on binlerce kişi Urla’ya gelmiş durumda. Aydın’ın Karasu ilçesinden arkadaşlarıyla birlikte festivale gelen Özlem Selçuk da onlardan biri. Selçuk, “Çocuklar pek sevmese de eşim ve ben enginarı çok seviyoruz. Genelde kıymalı olarak yemeğini yapıyoruz. Ama burada enginardan tatlı yapıldığını da gördük. Çok beğendik” diyor.

Festival boyunca mutfak atölyelerinde ünlü şefler sakız enginarını kendi usullerince yorumlayacak. Yemek yarışmaları düzenlenecek, yerel lezzetlere yenilikçi yaklaşımlar konuşulacak.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG