Erişilebilirlik

Ürdünlü Gençler IŞİD'e Karşı


Ürdünlü Gençler IŞİD'e Karşı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:26 0:00

Ürdün halkı, hükümetin IŞİD militanlarına karşı yürüttüğü askeri operasyonları desteklese de, dini liderler sadece askeri önlemlerin örgütü yavaşlatmayacağı uyarısında bulunuyor. Ürdünlü gençlerse yaşıtlarının neden IŞİD'e katıldığını anlamadıklarını söylüyor

Ürdün başkenti Amman’da gençler, yaşıtlarının IŞİD saflarına neden katıldığını anlamadıklarını söylüyor. Gençler, “IŞİD militanlarına iyi para veriyor olmalı, yoksa neden gençler örgüte katılsın” sorusunu soruyor.

Muhammet Salhi, “Militanlar diğer Müslümanlar’dan daha iyi olduklarını iddia ediyor. Ancak tek fark ekonomimizin iyi olmaması ve onlara yüksek maaşlar verilmesi. Burada işsizlik oranı çok yüksek, IŞİD saflarına katılanlarsa ayda bin dinar alıyor. Amman’da ortalama aylık ücret 300 dinar. Arada 700 dinarlık fark var. Bu fark bazıları için IŞİD saflarına katılmaya yetiyor.” şeklinde konuşuyor.

Ancak dini liderlere göre, IŞİD saflarına katılanlar için önemli olan sadece para değil.

İmam Abdül Selam Fendi, aşırı dincilerin ılımlı Müslüman grupları sindirerek bazı toplumlarda terörizmi beslediğini söylüyor. Fendi, bazı toplumların bilinçli olarak ılımlı İslam yanlılarını aralarında barındırmadığını ve İslam'ın imajını da bu toplumların zedelediğini söylüyor.

Diğer dini liderlere göreyse, daha derin sorunlar bu gençleri aşırılığa itiyor.

Nimer el Asaf Müslüman Kardeşler’in Ürdün’deki siyasi kolu olan İslam Eylem Cephesi’nin eski başkanı. Dini ve siyasi kuruluş, hem hükümet hem de muhalefet üzerinde etkili.

Asaf, IŞİD militanları gibi aşırı dincilerin dünyanın her yerinde toplum tarafından dışlandığını hisseden bütün gençleri saflarına katmaya devam edeceğini söylüyor. Asaf, “Nerede olursa olsun aşırılıkla savaşmanın en iyi yolu demokrasi, adalet ve özgürlükten geçiyor. Çünkü insanlar adaleti hissettiği zaman herhangi birşeye isyan etmeye kalkmaz. Çünkü herkes barış içinde yaşamak ister.” diye konuşuyor.

Asaf, aşırılığı durdurmak için siyasi reformların dini reformlarla desteklenmesi gerektiğini söylüyor.

IŞİD’e katılan gençlere verilen aşırı din eğitiminin yanlış olduğunu vurgulayan Asaf, örgütten ayrılanlar için af çıkarılmasının şart olduğunu, barışçı yollardan teslim olanlar için hazırlanması gereken bir eğitim olması gerektiğini söylüyor.

Ürdünlü aileler, aşırı dinciliğe kayan kimseyi tanımadıklarını söylerken, örgüte katılmanın tek nedeninin para ve sosyal konular olmadığını savunuyor.

Birçoklarına göre, bu belki de sadece bir suç örgütünün, suç işlemeye eğilimli kişileri kendi saflarına katılma konusunda kandırması olabilir.



STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG