Erişilebilirlik

Suriyeli Mülteci Sorunu Ürdün'ü Zorluyor


Suriyeli Mülteci Sorunu Ürdün'ü Zorluyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:32 0:00
Suriye’deki iç savaş ve yolaçtığı mülteci sorunu komşu Ürdün için sıkıntı yaratmaya devam ediyor.

Suriye’deki savaş, sınırların çok ötesinde de hissediliyor, Lübnan ve Irak’tan militanlar savaşa katılırken mülteciler de Türkiye ve Ürdün’e sığınıyor.

Bir Türk televizyonuna röportaj veren Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat, Suriye’nin komşularının kendisine karşı sürdürülen savaşın bedelini ödediklerini söyledi: “Duruma, toplumu cayır cayır yakan bir ateş olarak bakarsak bu ateşin etrafa yayılması gerek. Suriye böylesine yanıyorken Türkiye’nin ateşi hissetmemesi imkansız. Aynı şey Irak, Lübnan ve Ürdün için de geçerli.”

Ürdün’de Krallığın Amerika ile olan ittifakını protesto eden gösteriler yapıldı. Eski Amerika Büyükelçisi Adam Ereli’ye göre zaten varolan hoşnutsuzluk, Suriye nedeniyle daha da artmış durumda: “Ürdün’de hükümet politikalarına karşı hem yerel, hem siyasi, hem de halktan gelen bir hoşnutsuzluk var. Suriye’de olup bitenler de bunu doğrudan etkiliyor.”

Amerikan Üniversitesi Profesörü Ekber Ahmet’e göre, Suriye’deki savaş, bölgesel krizlerin ortasında yer alan Ürdün’ü etkiliyor: “Eninde sonunda bu durum Filistinliler’i de etkileyecek ve Hizbullah’ı bölgeye çekecek, ondan sonra da Şii-Sünni ve bölgesel güçler çatışmasına dönecek. Bu da Ürdün için bir kabus olur.”

Ürdün’deki en belirgin etki, yarım milyonu aşan Suriyeli mülteci.

Ürdün Kralı Abdullah Birleşmiş Milletler’deki konuşmasında “hasarın ve tehlikelerin giderek arttığını” söyledi: “Rakamlardan bahsetmiyorum. Gıda, su, kalacak yer, elektrik ve sağlık hizmetlerine ihtiyaç duyan insanlardan bahsediyorum. En güçlü küresel ekonomiler bile kaynaklarını bu kadar zorlayan böyle bir durumun üstesinden gelemez.”

Birleşmiş Milletler Mülteciler Dairesi Başkanı Antonio Guterres’e göre, bu durum Ürdün toplumunun yapısını etkiliyor: “Mülteci istilası nedeniyle büyük demografik değişiklikler yaşıyorlar, bu da onların sosyal ve ekonomik yapısını etkiliyor.”

Profesör Ahmet, zamanlamanın Kral Abdullah için çok riskli olduğunu söylüyor: “Ürdün çok hassas bir ülke. Karizmatik, akıllı, deneyimli bir lideri var ama hassas bir temel üzerine kurulu.”

Büyükelçi Ereli, Suriyeli mültecilerin ihtiyaçlarının bu durumu daha da kötüleştirdiğini, Ürdünlü liderlerin kendilerini bu iç savaştan uzak tutmaya çalıştıklarını söylüyor: “Paraya ihtiyaçları var bu da onlarda yok. Ayrıca esnekliğe, yeniliğe, reformlara ihtiyaçları var ki bunlar üzerinde zaten çalışıyorlar. Ama durum gerçekten çok gergin.”

Ürdün, Suriye’deki iç savaşın içine çekilmek istemiyor. Ürdünlü yetkililer, bu nedenle 100 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği bu savaşa siyasi bir çözüm üretmekten yana olan Amerika ve Rusya ile görüşbirliği içinde olduklarını söylüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG