Erişilebilirlik

Ürdün Kralı Abdullah Türkiye’de


Ocak ayının son günlerinde Suriye’deki Esad rejiminin kısa vadede sona ermesinin mümkün olmadığını açıklayan ve Rusya’yla ilişkilerini güçlendiren Ürdün Kralı II. Abdullah, bugün resmi temaslarda bulunmak üzere Ankara'ya geldi.

Kral II. Abdullah, iki günlük resmi ziyaretinin ilk gününde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve TBMM Başkanı Cemil Çiçek’le görüştü. Ürdün Kralı yarın da Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin düzenleyeceği Türk-Ürdün İş Forumu’na katılacak. Konuk liderin Suriye’yle ilgili çok farklı görüşlere sahip olduğu Başbakan Erdoğan’la görüşmesi bulunmuyor.

Ürdün Kralı Anıtkabir’de ağladı

Sabah gelir gelmez Anıtkabir’i ziyaret eden Kral II. Abdullah’ın Atatürk’ün huzurunda saygı duruşundayken gözyaşı dökmesi hem Türk basınında hem de sosyal medyada geniş yankı uyandırdı.

Anıtkabir sonrası Çankaya Köşkü’nde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’le baş başa ve heyetler halinde görüşen Ürdün Kralı, düzenlenen basın toplantısında görüşmelerde ağırlıklı olarak Suriye krizinin ele alındığını söyledi.

Ürdün Kralı: Suriye’de mezhep çatışmasına izin verilmemeli

Kral Abdullah, “Bu konu çok acil siyasi bir dönüşüm ve aynı zamanda devam etmekte olan savaşa çok acil bir son gerektiriyor. Biz de bu yönde çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bu yapılırken Suriye'de güvenlik, istikrar ve toprak bütünlüğünün temini sağlanmalı. Suriye vatandaşlarının herhangi bir mezhep çatışmasına maruz kalmadan güvenliklerinin ve bir arada yaşamalarının gerçekleştirilmesi büyük önem taşıyor” dedi.

Bu açıklama, Ürdün Kralı’nın Suriye meselesine yaklaşımının Türk dış politikasından farklı olduğunu bir kez daha doğrulamış oldu.

Bu farklılık hakkında yorum yapmayan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ise Ortadoğu’daki sorunlar hakkında konuştuklarını söyledi ve Suriyeli sığınmacıların iki ülkenin de meselesi olduğunun altını çizdi.

Cumhurbaşkanı Gül: Bölgemizi ilgilendiren konuları konuştuk

Cumhurbaşkanı Gül şöyle konuştu: "Kral Abdullah'ın ülkemizi ziyareti Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da önemli gelişmelerin yaşandığı bir dönemde gerçekleşmektedir. Bu çerçevede tabii ki Suriye konusu çok önemlidir. Hem Türkiye hem de Ürdün'de çok sayıda Suriyeli vardır. Ürdün'de 300 binin üzerinde Suriyeli misafir etmektedirler. Bildiğiniz gibi biz de 180 binin üzerinde. Bunları geniş bir şekilde konuştuk. Ortadoğu barış sürecini geniş bir şekilde konuştuk. Bölgemizi ilgilendiren diğer konuları konuştuk.''

Cumhurbaşkanı Gül’ün kast ettiği bölgesel sorunları Ürdün Kralı açtı. Uluslararası camiaya Lübnan, Ürdün ve Türkiye'de zor durumda bulunan Suriye yurttaşlarına yardımcı olacak adımlar atmaları çağrısında bulunan Kral Abdullah, son dönemde gerilimin tekrar tırmandığı Filistin-İsrail meselesine de dikkati çekti.

Filistin meselesinin bölgedeki sorunların çözümü ve istikrar için kilit önem taşıdığını belirten II. Abdullah, "Bu nedenle uluslararası camiayı bu çabalarını ikiye katlamaya davet ediyoruz ki bölgede kalıcı ve kapsamlı barış için gereken iki devletli çözüm hayata geçirilebilsin. Ayrıca Kudüs'te kutsal mekanlara karşı yürütülen hareketler ve İsrail'in yerleşimlerle ilgili faaliyetlerinin Ürdün'ün endişelerini arttırıyor” diye konuştu.

II. Abdullah: Ülkemizde demokratik reformların temellerini atıyoruz

Ürdün Kralı daha sonra TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in Meclis’te onuruna verdiği öğle yemeğine katıldı. II. Abdullah burada yaptığı konuşmada ise ülkesinin demokratikleşme çabalarını gündeme getirdi.

Arap Baharı’nı birçok Arap lidere göre hasarsız atlatan Ürdün Kralı, “yeni bir siyasi hayata geçiyoruz. 4 yıl içinde ülkenin gerçekleştireceği demokratik reformların temellerini atıyoruz. Türkiye kültürel olarak bize son derece yakın bir ülke olduğu için yıllardır sürdürdüğünüz demokratikleşme geleneği ve bu süreçte kazandığınız deneyimi bizimle paylaşmanız bize çok büyük bir fayda sağlayacaktır'' dedi.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek da bölgede yaşanan sıkıntıların bir an önce son bulması ve barış, istikrar, huzurun gelmesi temennisinde bulundu.

Ürdün Kralı yarın Cumhurbaşkanı Gül’le TAI’ye gidiyor

II. Abdullah yarın Türk-Ürdün İş Forumu’na katıldıktan sonra Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’le birlikte Türk Havacılık ve Uzay Sanayii şirketi TAI’yi ziyaret edecek. Ürdün’ün Türkiye’nin T-129 helikopterleriyle ilgilendiği belirtiliyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG