Erişilebilirlik

Unutulmayan sanatçı: Bob Marley


Unutulmayan sanatçı: Bob Marley
Unutulmayan sanatçı: Bob Marley

Reggae yıldızı Bob Marley’in ölümünün üzerinden 29 yıl geçmesine rağmen dünyanın dörtbir yanından müzik sanatçıları kendisini hiçbir zaman unutmadı. Son olarak altı ülkeden müzik sanatçıları Bob Marley’in anısına yeni bir albüm çıkarttı.

Dokuz sanatçıdan oluşan Funkadesi topluluğu Amerika kökenli olmakla birlikte müzik alanında hertürlü etkiye açık..Örneğin Karayipler, Hint ve Latin Amerika ritmleri Bob Marley’in “Real Situation” adlı parçasına yeni bir tad katıyor. Avrupa, Afrika, Hindistan, Jamaica ve Latin Amerika müziklerini sunan Funkadesi bir keresinde Başkan Barack Obama tarafından “ Bu topluluğun insanı ne kadar çoşturduğunu anlatacak kelime bulamıyorum” sözleriyle övülmüştü.

Elbette, dünya barışı ve uyumu mesajıyla kalabalıkları çoşturmak Bob Marley’in en büyük özelliğiydi. Jamaica’nın Saint Ann bölgesinde doğan Bob Marley, 1960’larda The Wailers adlı regaae grubunun üyesi olarak üne ulaştı ve daha sonra grubun başına geçti. Grup, 1994’de Rock and Roll Ünlüler Müzesine kabul edildi. Bu yıl başında da Wailers’in “Catch A Fire” adlı albümü “Concrete Jungle” adlı parçasıyla Grammy’nin Ünlüler Arşivine alındı.

Albümde “Concret Jungle”ı söyleyen Brezilyalı genç sanatçı Ceu’nun yanısıra Güney Afrika’dan “Freshly Ground”, Sierra Leone’den Refugee All Stars ve Ghana’nın Bob Marley’i adı takılan Afrikalı reggae, hip-hop ve beat yıldızı Rocky Dawuni yeraldı.

Rocky Dawuni, albümde Bob Marley ve Wailers’in 1978’de kaydettiği “Kaya” albümünden “Sun Is Shining”i söylüyor.

Bob Marley’in anısına çıkarılan albümde iki Kanadalı şarkıcı, Hawai’den iki grup ve Amerika’nın kuzeydoğusundan yılların yaylı saz topluluğu Northern Lights yeralıyor. Topluluk, Bob Marley’in klasik parçası “Waiting in Vain”i icra ediyor.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG