Erişilebilirlik

"Unutulma Hakkı” Yürürlüğe Girecek mi?


"Unutulma Hakkı” Yürürlüğe Girecek mi?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:11 0:00

Avrupa Adalet Divanı'nın aldığı karar uyarınca Google arama motoru, talep olması halinde Avrupalılar'ın özel hayatlarıyla ilgili tartışmalı linkleri kaldıracak. “Unutulma hakkı” adı verilen davanın sonunda mahkeme bireylerin buna hakkı olduğu sonucuna vardı

32 Avrupa ülkesinde bireyler internet üzerinde yayınlanan bir formu doldurarak kendileri hakkındaki "uuygunsuz, gereksiz ve güncelliği kalmamış" bilgilerin kaldırılmasını isteyebileek. Google yetkilileri başvuru olduğu taktirde bunun yapılmasının ne kadar süreceği konusunda açıklama yapmadı. Buarada mahkemenin kararının açıklanması üzerine Avrupa'da binlerce kişi Google'a başvuruda bulundu.

G-Squared Interactive Başkanı Glenn Gabe birçok kişinin geçmişinden silinmesini istediği ve internete yansıyan bazı bilgilere sahip olduğunu söylüyor.

Glenn Gabe’le Skype üzerinden görüştük.

“Örneğin biri bir süre hapse girdi. Belki her şey 10 yıl önce gerçekleşti ancak olay hala Google’da ilk sayfada çıkıyor. Halbuki kişi topluma olan borcunu ödemiş.”

Elektronik Mahremiyet Bilgi Merkezi Direktörü Marc Rotenberg mahremiyetin temel bir hak olduğu konusunda Avrupa Adalet Mahkemesi’ne katılıyor.

“İfade özgürlüğünden bahsederken bireylerin kendi haklarındaki bilgilerin yayılmasını kontrol etme hakkını da göz önünde bulundurmalısınız. Bu, ifade özgürlüğünün temelinde yatıyor. Kendimizi nasıl ifade etmeyi tercih ediyor ve neleri söylememeyi ya da yapmamayı tercih ediyoruz? Bizi insan yapan bunlar.”

Amerika’da bazı kişisel gizlilik savunucuları ise Avrupa Mahkemesi’nin Google kararına karşı çıkıyor. Future of Privacy Forum adlı kurumun direktörü Jules Polonetsky, bunun bilgi özgürlüğüne sınırlama getireceğini söylüyor.

“Birileri arama motorlarına, haber gruplarına ya da blog sahiplerine ‘üzgünüz, verdiğiniz bilgiler bir bireyden bahsediyor ve bu kişi bulunmak istemiyor. Bunu kaldırmalısınız’ diyebilirse bunun çok ciddi sonuçları olur. Bu Internet’in işleyişine aykırı.”

Avrupa Mahkemesi Google’ın İspanyol bir avukatın 1998’de yaşadığı vergi sorunlarıyla ilgili ilintileri silmesi gerektiğine, çünkü bu bilgilerin artık önemli olmadığına karar verdi.

Amerikan Anayasası’nda basın özgürlüğü açıkça vurgulanıyor ama mahremiyetten ancak örtülü bir biçimde söz ediliyor.

Jules Polonetsky kamunun bilgiye erişim hakkının korunması gerektiğini savunuyor.

“Eğer yasal ve kamuya açık bilgiler yalnızca birileri bu bilgilere ulaşılmamasını tercih ediyor diye kaldırılırsa bu şeffaflığa ciddi bir darbe indirir.”

Ancak Marc Rotenberg Avrupa Mahkemesi’nin mahremiyet ve basın özgürlüğü arasında iyi bir denge bulduğunu düşünüyor.

“Avrupa Mahkemesi bu kararla arama motorlarının önemli bir hizmet olduğuna, ancak bunun mahremiyeti korur bir şekilde sağlanması gerektiğine karar verdi.”

Karar, Google ve diğer arama motorları için masraflı olacak, ancak kısa dönemde bu kurumların Amerika’daki çalışmalarını etkilemesi beklenmiyor.

Çağrı Tanyol Amerika’nın Sesi, Washington.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG