Erişilebilirlik

Ünlülerin Fotoğrafçısı Annie Leibovitz'den Yeni Sergi


Ünlülerin Fotoğrafçısı Annie Leibovitz'den Yeni Sergi
Ünlülerin Fotoğrafçısı Annie Leibovitz'den Yeni Sergi

Ünlülerin fotoğraflarını çekerek üne kavuşan Leibovitz, iki yıl boyunca içinde insan olmayan resimler çekti. Fotoğraflardaki yerlerin çoğu, 19 ve 20’nci yüzyılda ünlülerin yaşadığı bölgeler

Ünlü portre fotoğrafçısı Annie Leibovitz’in yeni sergisi, sanatçının farklı bir yönünü gün ışığına çıkarıyor. Ünlülerin fotoğraflarını çekerek üne kavuşan Leibovitz, iki yıl boyunca içinde insan olmayan resimler çekti. Fotoğraflardaki yerlerin çoğu, 19 ve 20’nci yüzyılda ünlülerin yaşadığı bölgeler. Washington’daki Smithsonian Amerikan Sanat Galerisi’ndeki “Pilgrimage” adlı Leibovitz sergisini sizler için gezdik.

Sergide bugün yaşamayan sanatçılar, bilimadamları, fotoğrafçılar ve eski bir başkanın evlerinin ve eşyalarının fotoğrafları var.

Leibovitz, 2009-2011 yılları arasında kendisini etkileyen yerlerin fotoğraflarını çekmek için yollara düşmüş. Sanatçı bunun adeta yeniden doğmasına yolaçtığını söylüyor. Leibovitz bu yolculuğa kanserden ölen ve ünlü bir yazar olan eşini kaybettikten sonra çıkmış. Ölümden sonra maddi sıkıntı içine düşen Leibovitz çok zor günler geçirmiş. Sonra da kendini aramaya çıktığını söylüyor sanatçı: "Bir arayış içindeyim. Kendimle ilgili de birçok şey öğrendim ve bu da çok huzur veren bir duygu."

20’nci yüzyılın ünlü Amerikalı ressamı Georgia O’Keefe’den çok etkilenen Leibovitz, New Mexico’ya giderek sanatçının evlerinin ve tablolarının resmini çekmiş.

Annie Leibovitz, ayrıca eski başkanlardan Abraham Lincoln’e ait eşyaları da fotoğraflamış. Bunlar arasında Lincoln’ın 1865’te suikaste kurban gittiği gün giydiği şapka ve eldivenler de var.

Serginin küratörü Andy Grundberg şunları söylüyor: "Bence Leibovitz’in yapmak istediği şey, bugün yaşamayan kişileri yeniden canlandırmak."

40 yıldır fotoğraf çeken Leibovitz, bugüne kadar ünlülerin fotoğraflarıyla sık sık kendinden söz ettirdi.

Leibovitz, gazetecilere geçmişin ünlülerine odaklanmak istemediğini ancak bir şekilde bu insanların kendisini cezbettiğini söyledi: "Beni onlara çeken şey, sanırım çok dikkati çekmeleri oldu. Tarihi gerçekten çok seviyorum."

Annie Leibovitz, motosikletinin fotoğrafını çektiği rock&roll kralı Elvis Presley’in malikanesi olan Graceland’den de çok etkilenmiş.

Grundberg’e göre, sergi aslında “Leibovitz’in portesi.” Grundberg şöyle konuşuyor: "Bu sergi fotoğrafları aracılığıyla Annie Leibovitz’in, dünyayı nasıl gördüğünü ortaya koyuyor. Her kare onun için önemli olan yer ve şahısları görüntülüyor."

Leibovitz, ünlü manzara fotoğrafçısı Ansel Adams’ın anısına bu sanatçının kullandığı karanlık odayı da görüntülemiş. 1984’de ölen Adams, çektiği doğa fotoğraflarıyla ünlü. Ansel Adams, çevre koruma projelerine de destek veriyordu.

Leibovitz, Ansel Adams’ın California’daki Yosemite Vadisi’nde çektiği fotoğraflara atfen de bazı fotoğraflar çekmiş.Bunu şöyle anlatıyor: "Onu anmanın en iyi yolu, Yosemite Vadisini fotoğraflarla ölümsüzleştirmekti."

Tanınmış fotoğrafçı, ünlülerin resimlerini çekmeye devam edeceğini ancak başka şeyler de görüntülemek istediğini söylüyor.

XS
SM
MD
LG