Erişilebilirlik

Üniversite Giriş Sınavı’nın Öne Alınması Tartışması Sürüyor


Türkiye’de üniversiteye giriş sınavı YKS-2020’nin daha önce açıklanan Temmuz sonu yerine Haziran ayı sonuna çekilmesi kararına muhalefet partileri tepki gösterdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Pazartesi günü yaptığı kabine toplantısı sonrası üniversiteye giriş sınavı olan Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) 27 – 28 Haziran’da yapılacağını açıkladı. Salgın öncesinde 25-26 Temmuz tarihine ertelendiği duyurulan sınav, bu açıklamayla birlikte bir ay öne çekilmiş oldu.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Yekta Saraç, 26 Mart’ta yaptığı açıklamada, Corona virüsü salgını nedeniyle YKS’nin 25-26 Temmuz’da yapılmasını karara bağladıklarını bildirmişti. Saraç, “Bu kararı almamızdaki neden, tedbirli olmak ve öğrencilerimizin daha salim ve dingin bir zihinle hazırlanarak bu imtihana girmesidir. ÖSYM ile bu takvimi birlikte sürdürüyoruz. Öğrencilerimiz ve ailelerimiz rahat olsun, planlamalarımız tamamdır” demişti.

Erdoğan'dan sınav için kolaylaştırıcı düzenleme açıklaması

Dolayısıyla YKS-2020’ye girmeyi planlayan gençler, salgın süreciyle birlikte yaklaşık bir ayı aşkın süredir 25-26 Temmuz’da sınava girecekleri öngörüyordu. Takvimde değişik yapılması kararı dün akşam gençler ve siyasetten tepkiyle karşılanınca Erdoğan ve YÖK, YKS-2020’de kolaylaştırıcı düzenlemeler yapıldığını kamuoyuna duyurdu.

"Sınav süresi arttı, baraj puanı düştü"

Tepkiler üzerine Erdoğan, Twitter aracılığıyla gençlere seslenerek, “2020 YKS, ilk açıklandığı tarihten 1 hafta sonrasına ertelendi. Ancak bu sınavda müfredattaki önemli bir kısımdan muaf olacaksınız. Ayrıca sınav süresini de artırdık. Bunun yanında barajı 10 puan düşürerek 170’e çektik. Bu yılki maraton inşallah çok daha rahat geçecek” açıklaması yaptı.

YÖK Başkanı Saraç da, Erdoğan’ın ardından “2020-YKS'ye yönelik sadece bu seneye özel olmak üzere öğrencilerimizi sevindirecek güzel haberlerimiz var” diyerek YKS-2020’ye özel durumu açıkladı. Buna göre; YKS’nin içerisindeki Temel Yeterlilik Sınavı için belirlenmiş 135 dakikalık süre, yalnızca 2020 yılı için 30 dakika ilaveyle 165 dakikaya çıkarıldı. Lisans programlarını tercih edebilmek için ilgili puan türündeki 180 baraj puanı ise bu yıl ile sınırlı kalmak şartıyla 170'e çekildi. Sınav tarihindeki değişiklik içinse “aslında tedbir maksadıyla ertelenmeden önceki YKS tarihinden (21-22 Haziran) bir hafta sonraki tarih (25-26 Haziran) olduğu” görüşünü dile getirildi.

ÖSYM Başkanı Corona virüsü önlemlerini açıkladı

ÖSYM Başkanı Halis Aygün ise, bugün Twitter aracılığıyla gençler açısından kritik nitelikteki sınavlara ilişkin açıklamasında, “27-28 Haziran tarihlerinde üç oturum olarak uygulayacağımız Yükseköğretim Kurumları Sınavı (2020-YKS) ve 14 Haziran tarihinde uygulayacağımız Milli Savunma Üniversitesi Askeri Öğrenci Aday Belirleme Sınavı (2020-MSÜ) için gerekli tüm önlemleri alıyoruz. Sınav görevlilerimize de maske ve dezenfektan dağıtılacaktır. Yeni sınav uygulama süreçleriyle ilgili olarak sınav görevlilerimize gerekli bilgilendirmeler yapılacaktır” dedi.

Aygün’ün verdiği bilgiye göre; öğrencilere sınavda maske ve dezenfektan dağıtılacak. Eğer öğrenciler istiyorlarsa yanlarında getirdikleri kolonya ile sınava girebilecek. Sınav salonlarında oturma düzeni sosyal mesafeyle düzenlenecek. Adaylar ve görevliler hariç okul bahçesine kimse alınmayacak. Covid-19 salgınıyla ilgili sınavlardaki bu yeni uygulamalarla ilgili olarak görevlilere öncesinde bilgilendirme de yapılacak.

Kılıçdaroğlu: "Çocukları değil turizmi düşünerek sınav tarihi değiştirildi"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise, YKS-2020’nin zamanlamasında ikinci kez değişikliği gidilmesiyle mağdur edildiğini söylediği üniversiteye giriş çağındaki öğrencilerden bazılarıyla bugün telekonferans sistemiyle görüştü. Kılıçdaroğlu, öğrencilerle görüşmesinde, YÖK’ün 25-26 Temmuz’a yaptığı ertelemeye ne siyaset ne öğrenciler ile veliler tarafından itirazda bulunulduğunu söyledi. Kılıçdaroğlu, ancak Erdoğan’ın dünkü açıklamasıyla YKS’nin yeniden Haziran ayına çekilmesi kararında eğitimcilerden görüş alınmadan hareket edildiğini kaydetti.

Kılıçdaroğlu: "Sınav Tarihi Çocuklar İçin Değil Turizm İçin Değiştirildi"
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:09:48 0:00

Görüşmede öğrencilerin YKS tarihiyle ilgili kendilerine hiçbir görüş sorulmadığını dile getirmesi üzerine Kılıçdaroğlu, “Sizi dinlemediler çünkü sizi umursamadılar. Ama siz bunu unutmayın, hafızanızın bir yerine bunu mutlaka kaydedin. Sizi umursamayanları, siz de umursamayacaksınız. Kararlı bir şekilde çalışın. İnadına çalışın. İnadına başarılı olun, mücadele edin” ifadelerini kullandı.

Akşener de “Gençler dinlenmedi” mesajı verdi

İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener de, YKS’yle ilgili takvim değişikliğine “Yandaşının bir dediğini iki etmeyen iktidar; gencine gelince 2 milyon tweet'i görmedi, duymadı. Yazıklar olsun” tepkisini gösterdi.

Babacan ve Davutoğlu da sınav tarihi değişikliğine tepki gösterdi

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan da, “Ailelerden ve öğrencilerden gelen talepleri görmezden gelerek YKS-2020’nin sınav tarihinin tekrar değiştirilmesi, milyonlarca gencimizin öğrenim hayatını doğrudan etkileyecektir. Böylesine önemli kararlar keyfilikle değil, istişare ve ortak akılla alınmalıdır” açıklaması yaptı.

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu da, “2 Ay içerisinde 3 farklı sınav tarihi ilan edilir mi? Gençlere bir söz verecekseniz, o sözü tutacaksınız” tepkisini paylaştı.

Davutoğlu, videolu mesajında, “Gençlerimiz, okullardan, kurumlardan, sistemlerden özgürlük alanları ve güven duygusu ihtiyaçlarına cevap beklemektedir. Allah aşkına gençlerin en önemli sınavı, hayata atılacakları ve yıllarca birikim yaptıkları sınav için, iki ay içerisinde üç farklı tarih açıklanır mı? Bu gençlere yapılan bir zulümdür” diye konuştu.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG