Erişilebilirlik

UNICEF Suriyeli Sığınmacılara Yardımı Azaltabilir


Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu (UNICEF) yeni kaynak yaratılmadığı takdirde Ürdün’deki onbinlerce Suriyeli sığınmacıya yaptığı yardımda kesinti yapmak zorunda kalacağını açıkladı. Kurum bunun özellikle çocukların durumu için yıkıcı olacağını söyledi.

Mafrak kentindeki Zatari kampında 100 bine yakın sığınmacı yaşıyor. Bunların yarıdan fazlası ise çocuk. UNICEF kampa temiz su, sağlık, aşı, eğitim gibi hizmetler sağlıyor.

UNICEF sözcüsü Marixie Mercado fonların tükenmesi nedeniyle bu hizmetlerin tehdit altında olduğunu söylüyor. Haziran ayında kampa sağlanan günlük 3,5 milyon litre su sevkiyatı duracak. Bu dünyanın en su fakiri dördüncü olan Ürdün’de çok zor bir yaz anlamına gelebilir. UNICEF yeni kaynak olmadan planlanan üçüncü okulu da açamayacaklarını çünkü öğretmenlerin maaşlarını, ders kitabı, mobilya ve diğer genel masrafları karşılamalarının mümkün olmadığını söylüyor. Aynı zamanda gelecek haftalarda açılması planlanan iki yeni kampa da su, sağlık, eğitim, aşı ve beslenme desteği sağlanması mümkün olmayacak.

Ürdün’e kaçan sığınmacıların sayısı ise artmaya devam ediyor. Yılbaşından beri günde ortalama 2 bin kişi sınırı geçiyor. UNICEF Temmuz ayına kadar bu rakamların iki katına, Aralık’a kadar üç katına çıkacağını tahmin ediyor. Yılsonuna kadar 1 milyon 200 bin Suriyeli Ürdün’de olabilir ki bu da ev sahibi ülke nüfusunun beşte biri anlamına geliyor.

Mercado Zatari kampındaki 100 bin kişinin ülkedeki Suriyeli nüfusunun ufak bir bölümünü oluşturduğuna dikkat çekiyor. Ülkedeki sığınmacıların yüzde 80’ine yerel halk ev sahipliği yapıyor. Bu da ekonomi ve altyapı üzerinde büyük bir baskı oluşturuyor. UNICEF bu insanları da desteklemekle beraber ihtiyacın ellerindeki mevcut imkanların çok ötesine geçtiğini bildiriyor.

Mercado bu yıl içerisinde UNICEF’in Ürdün’deki görevi için talep ettiği 57 milyon doların yalnızca yüzde 19’unun yani 12 milyon doların ellerine geçtiğini söylüyor.

Halbuki bu yıl Kuveyt’te yapılan bir uluslararası konferansta ülkeler Suriyeliler’e yardım için 1,5 milyar dolarlık yardım sözünde bulunmuştu. Mercado ülkelerin sözlerini tutmadıklarını söylüyor.

Eğer UNICEF ihtiyacı olan kaynağı bulamazsa, Ürdün’e sığınan Suriyeli çocukları karanlık bir gelecek bekliyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG