Erişilebilirlik

UNICEF: 'Savaşın En Büyük Kurbanı Çocuklar'


New York’taki Birleşmiş Milletler binasında UNICEF’in yeni raporunu açıklayan örgüt başkan yardımcısı Justin Forsyth, gazetecilere, 50 milyon çocuğun 28 milyonunun savaşlardan veya çatışmalardan kaçtığını söyledi. Forsyth, çocuk mülteci sayısının son 10 yıl içinde iki kat arttığına dikkati çekti. Yetkiliye göre, ailelerini kaybederek tek başlarına kalan çocuk sayısıysa üç kat arttı. UNICEF Başkan Yardımcısı, “Bu, giderek büyüyen bir kriz, bir çocuk krizi” diye konuştu.

UNICEF: 'Savaşın En Büyük Kurbanı Çocuklar'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:53 0:00



Özellikle tek başlarına kalan sığınmacı çocukların birçok tehlikeye maruz kaldığını belirten Birleşmiş Milletler yetkilisi, bu tehlikelerin insan kaçakçılarının, suç ve fuhuş çetelerinin eline düşmek olduğu uyarısında bulundu.

Geçen yıl sığınmacı ve mülteci durumuna düşen çocukların yarısından çoğu Suriye ve Afganistan’dan kaçmak zorunda kaldı. Ancak Birleşmiş Milletler raporları, krizin Asya, Afrika ve Orta Amerika’dakiler dahil dünyanın bütün bölgelerindeki çocukları etkilediğine dikkati çekiyor.

UNICEF’in raporuna göre, göçmen çocuklar hedef ülkelerine ulaştıkları zaman da bu tehlikeler ortadan kalkmıyor. Ayrıca çocukların korunma, barınak, giyecek ve yiyecek ihtiyaçları da devam ediyor.

BM Zirvesi

Birleşmiş Milletler’in New York’taki Genel Kurul çalışmaları sırasında mülteciler ve göçmenlik konusunda iki ayrı zirve düzenlenecek. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moongöçmenlikle ilgili zirveye, Başkan Obama da mülteciler zirvesine evsahipliği yapacak.

UNICEF Başkan Yardımcısı John Forsyth, zirvelerin göçmen ve sığınmacı çocuklara yardım için sağlam taahhütler ve pratik uygulamalar sağlaması umudunu dile getirdi. Forsyth, ailelerin birarada tutulmasının önemini vurguladı ve çocukların sağlık hizmetlerine ve eğitim imkanlarına erişiminin sağlanması gerektiğini söyledi.

UNICEF’in raporunda göçün temel nedenleri olan çatışmalar ve aşırı yoksulluğa çare bulunması çağrısı da yapıldı. UNICEF aynı zamanda sığınmacı ve göçmen çocukların istismar edilmesinin ve haklarının çiğnenmesinin önüne geçilmesi de istendi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG