Erişilebilirlik

UNESCO'nun Bu Yılki 'Barış Sanatçısı' Dünya Barış Orkestrası Oldu


UNESCO'nun Bu Yılki 'Barış Sanatçısı' Dünya Barış Orkestrası Oldu
UNESCO'nun Bu Yılki 'Barış Sanatçısı' Dünya Barış Orkestrası Oldu

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu UNESCO, yılın “Barış Sanatçısı” ünvanına Dünya Barış Orkestrası’nı layık gördü. 40’ı aşkın ülkenin sanatçılarından oluşan Orkestra, 5 Ağustos’ta yapılacak törenle “Barış Sanatçısı” olarak atanacak.

UNESCO Genel Direktörü Irina Bokova, 2010’un “Kültürlerin Yeniden Yakınlaşması Yılı” olması nedeniyle, Barış Sanatçısı ünvanını en iyi “Dünya Barış Orkestrası’nın” temsil edeceğine inandığını açıkladı.


Dünya Barış Orkestrası, 40’ı aşkın ülkeden 70 kadar sanatçının katılımıyla kurulmuş bir orkestra. Orkestra sanatçıları, barışı ve yeniden yapılanmayı teşvik etmek amacıyla çeşitli etkinliklerde bir araya geliyor. UNESCO’nun deyimiyle orkestra bu sayede, “uluslararası ve sınırları olmayan evrensel bir dil” kullanarak karşılıklı anlayışı sağlamlaştırıyor.

Temeli 1995’te atılan Orkestra’nın Rus şefi Valery Gergiev de 2003 yılında Barış Sanatçısı olarak atanmış.

UNESCO, her yıl sanat dünyasından dünyaca tanınmış isimleri “Barış Sanatçısı” olarak atıyor. Kurum böylece mesajlarını ve programlarını hedef kitlesine duyurmuş oluyor.

UNESCO’nun Barış Sanatçısı olarak atadığı isimler arasında dünyaca ünlü Kanadalı şarkıcı Celine Dion ve İspantol dansçı Joaquin Cortés gibi isimler de var. Brezilyalı müzisyen Gilberto Gil ve Irak doğumlu mimar Zaha Hadid de değişik yıllarda Barış Sanatçısı olarak atanmış isimlerden.

Dünya Barış Orkestrası, 5 Ağustos’ta Londra’daki Royal Albert Hall’da yapılacak törenle UNESCO’nun yeni Barış Sanatçısı olacak.

XS
SM
MD
LG