Erişilebilirlik

Uluslararası Kuruluşlar Suriyeliler’e Yardımı Hızlandırdı


Birleşmiş Milletler ve uluslararası yardım kuruluşları, milyonlarca Suriyeli için acil yardımları arttırma sözü verdi. Taahhüt, Suriye için Cenevre’de düzenlenen İnsani Yardım Konferansı’nda yapıldı.

Birleşmiş Milletler verilerine göre insani yardıma muhtaç kişi sayısı geçtiğimiz Haziran ayından bu yana dört kat artarak 4 milyonun üzerine çıktı. Bu sayının en az yarısı, çocuklardan oluşuyor.

Yaklaşık 2,5 milyon Suriyeli evlerini bırakıp ülkenin başka bir yerinde yaşamaya başladı. Çoğunluk, okullar ve barınaklarda yaşıyor. Birleşmiş Milletler’in son verileri, mülteci sayısının 860 bine ulaştığını gösteriyor. Devam eden çatışmalarda ölenlerin sayısı ise 70 bin.

İnsani yardım kuruluşları giderek artan yardım ihtiyacına yetişmeye çalışsa da Suriye’nin savaş bölgelerinden güvenli bir şekilde geçiş yapma güçlüğü, önlerindeki en büyük engel olmaya devam ediyor.

“Son iki ayda 255 bin kişi Suriye’den kaçtı”

Birleşmiş Milletler Acil Yardım Koordinatörü Valerie Amos, krizin acil siyasi çözüm gerektirdiğini söylüyor: “Eğer bu kriz devam ederse, ülkede yaşayanların çektikleri de, sınırı geçerek komşu ülkelere kaçmaya çalışanların sıkıntıları da giderek artacak. Ölü sayısı da eklenirse, savaşın etkileri büyüdükçe büyüyor. Sadeceon iki ay içinde komşu ülkelere sığınan Suriyeli sayısı 255 bine çıktı. Bu kaçışların, bu hızda devam etmesi sürdürülebilir bir durum değil.”

Yardım kuruluşları, insani yardım operasyonlarını arttırma planlarını, 19 Şubat Salı günü yapılan Suriye Kongresi’nde sundu.

Ayda 1,5 milyon aç insanı doyuran Dünya Gıda Programı, önümüzdeki ay bu sayıyı 2,5 milyona çıkaracağını açıkladı.

UNICEF’ten gıda yardımı

Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu UNICEF ise, nakit sıkıntısına rağmen, Suriye’ye insani yardımları ulaştırmak için harekete geçti. UNICEF, Suriye’ye, battaniye, çocuk kıyafeti ve yüksek enerjili bisküvi gönderiyor.

Amos’a göre, Birleşmiş Milletler kuruluşlarından gönderilen yardım malzemesi, Suriye-Arap Kızılhaç örgütü ile yerel sivil toplum kuruluşlarının yardımlarıyla ulaştırılıyor. Amos, şunları söylüyor: “Bölgedeki sivil toplum örgütleriyle işbirliği yapma çabalarımızı arttırdık. Ancak ülkedeki durum o kadar kötü ki, ihtiyacı karşılamakta zorlanıyoruz.”

Amos, Birleşmiş Milletler’in şu anda 8 uluslararası sivil toplum kuruluşuyla çalıştığını, Suriyeli yetkililerden 3 kuruluşa daha ülkede çalışması için izin çıktığını belirtiyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG