Erişilebilirlik

Uluslararası Kriz Grubu: ‘Güneydoğu’da Son Bir Yılda 1.761 Kişi Öldü’


Merkezi Belçika’da bulunun ve dünyadaki çatışmaların önlenmesini amaçlayan Uluslararası Kriz Grubu Türkiye’deki çatışmalara ilişkin bir rapor hazırladı. “Türkiye’deki PKK Çatışmasında Artan Ölümler” başlıklı raporda Güneydoğu’da son bir yılda yaşanan olaylarla ilgili bilanço hazırlandı.

Raporun giriş bölümünde “2015 yılının Temmuz ayında iki buçuk yıllık çatışmasızlık sürecinin sona ermesinin ardından yeniden alevlenen PKK çatışması otuz iki yıllık tarihindeki en ölümcül safhalarından birine sahne oluyor. Çoğunluğu Kürt, Güneydoğu’daki vatandaşların hayatını sekteye uğratan çatışmalar zaman zaman ülkenin en büyük kentlerine de sıçrıyor,” denildi.

Uluslararası Kriz Grubu’nun derlediği verilere göre Temmuz 2015’ten bugüne kadar 1.761 kişi yaşamını yitirdi. Rapora göre çatışmalarda 582 güvenlik görevlisi hayatını kaybetti. 307 sivil, 653 PKK’lı hayatını kaybederken, 219 kişi ise tanımlanamayan gençler grubuna alındı.

Tanımlanamayan gençler ise şöyle açıklandı: “Ağırlıklı olarak sokağa çıkma yasaklarının ilan edildiği bölgelerde ölen 16-35 yaş arasındaki kişileri kapsar. Kentsel yerleşim alanlarında yaşanan çarpışmalarda çatışmaya katılmayanlar ile sivil kıyafetli militanlar arasındaki çizginin net olmaması sebebiyle bu gruptaki kişiler sivil veya militan olarak tanımlanamamaktadır.”

Çatışmalarda ölen güvenlik görevlilerinin 370’i asker, 192’si polis ve 20’sinin ise korucu olduğu belirtildi. Güvenlik güçlerinin 286’sının el yapımı patlayıcı ve bomba yüklü araçların patlatılması sonucu, 45’inin keskin nişancı ateşi, 36’sının ise roketli saldırı sonucu yaşamını yitirdiği vurgulanan raporda, “Ölümlerin geri kalan kısmının karşılıklı çatışmalar ve militan saldırıları sırasında olduğu tahmin edilmektedir. Ancak bunların tam olarak nasıl gerçekleştiği basındaki haberlere veya askeri kaynakların açıklamalarına yansımamıştır,” denildi.

Grubun verilerine göre Temmuz 2015’ten beri öldürülen PKK’lıların 460’ı örgütün dağ kadrosuna, 187’si gençlik yapılanmasına, 6’sı ise Türkiye’nin batısında saldırılar düzenleyen PKK bağlantılı TAK grubuna mensup. Rapora göre son bir yılda ölen sivillerin 142’si sokağa çıkma yasaklarının ilan edildiği bölgelerde yaşamını yitirdi.

Raporda Temmuz 2015’ten beri en az 739 kişinin sokağa çıkma yasağı ilan edilen yerleşim birimlerinde yaşamını yitirdiği ifade edilirken, 290 kişinin ise sokağa çıkma yasağının ilan edilmeyen yerleşim alanlarında öldürüldüğü belirtildi.

Raporda çözüm süreci ve PKK’nın eylemsizlik kararı aldığı dönemlerdeki verilere de yer verildi. Buna göre Mart 2013’te başlayan ve Temmuz 2015’te sona eren çözüm sürecinde en az 63 sivil, 25 güvenlik görevlisi ve 25 PKK’lı öldü. 6-8 Ekim olaylarında ise 42 sivil hayatını kaybetti. Rapora göre Ocak 2011 ve Haziran 2015 arasında en az 153 sivil, 327 güvenlik görevlisi ve 558 PKK’lı çatışmalarda öldü.

Rapora göre en çok ölüm olayı Şırnak’ta meydana geldi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG