Erişilebilirlik

Uluslararası Emmy Ödülü Haluk Bilginer’in


Bu yıl 47'ncisi düzenlenen Uluslararası Emmy Ödülleri’nde en iyi erkek oyuncu ödülünü usta sinema sanatçısı Haluk Bilginer kazandı.

New York'ta düzenlenen törenle sahiplerini bulan ödüllerde bu yıl en iyi erkek oyuncu dalında Türkiye, İngiltere, Almanya ve Brezilya'dan 4 isim aday gösterildi.

Haluk Bilginer, “Şahsiyet” isimli dizide canlandırdığı alzheimer hastası seri katil Agah karakteriyle, en iyi erkek oyuncu ödülüne layık görüldü.

Bilginer sahnede ödülünü aldıktan sonra yaptığı konuşmada, dizide adalet ve bellek kaybını anlattıklarını ancak bu kaybın bireysel değil toplumsal olduğunu vurguladı. Bilginer, "Bir şahsın değil, daha tehlikeli ve zararlı olan toplumun hafıza kaybını anlatıyoruz. İçinde yaşadığımız toplumun bellek kaybı yaşamamasını sağlayın” dedi.

Haluk Bilginer, Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada da, ''Çok iyi hissediyorum. Kendimden çok Türkiye'ye bu ödül gittiği için çok mutluyum. Çok severek, beğenerek yaptığımız bir işin başkaları tarafından da uluslararası bir platformda takdir edilmesi ve ödülle taçlandırılması çok mutlu edici bir şey. Çok mutluyum'' diye konuştu.

Yurtdışında birçok yapımda yer aldı

1977 yılında Ankara Devlet Konservatuvarı Yüksek Bölümü'nden mezun olan Bilginer, Londra Müzik ve Drama Sanatları Akademisi'nde (LAMDA) tiyatro üzerine yüksek lisans yaptı.

İngiltere’de My Fair Lady, Kafkas Tebeşir Dairesi, Macbeth, Pal Joey, Belami, Phantom of the Opera gibi çeşitli tiyatrolarda ve müzikallerde yer aldı.

Türkiye’de olduğu kadar yurt dışında da birçok sinema filmi ve dizide rol alan Bilginer, 1990 yılında Tiyatro Stüdyosu'nun kurucuları arasında yer aldı. 1999 yılında Zuhal Olcay’la beraber Oyun Atölyesi’ni kurdu.

Bilginer oyuncu ve yönetmen olarak çalışmanın yanı sıra çok sayıda yabancı tiyatro eserini Türkçe'ye çevirdi.

Haluk Bilginer İngiliz Yayın Kuruluşu BBC'nin 34 yıldır devam eden EastEnders dizisinde 2 yıl boyunca Mehmet Osman adındaki karakteri canlandırdı.

11 Emmy sahiplerini buldu

2 özel ödül ve 11 Emmy ödülünün dağıtıldığı törende, en iyi kadın oyuncu ödülünü de Macar oyuncu Marina Gera kazandı.

Komedi dalında en iyi film ödülü Brezilya yapımı Especial de Natal Porta dos Fundos'a, en iyi belgesel filmi ödülü Hollanda'dan Bellingcat-Truth in a Post-Truth World'e gitti. Drama dalında en iyi dizi İngiltere'den McMafia'ya, en iyi mini dizi ödülü ise Avustralya'dan Safe Harbour'ın oldu.

Uluslararası Emmy töreninde ünlü gazeteci Christiane Amanpour ile Game of Thrones dizisinin yaratıcıları David Benioff ve D.B. Weiss de ödül alan isimler oldu.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG