Erişilebilirlik

Uluslararası AIDS Konferansı Washington'da Devam Ediyor


AIDS’le mücadele konusunda çalışan tıp uzmanları ve sivil toplum örgütleri 19. Uluslararası AIDS Konferansı için Washington’da devam ediyor. Bu, 22 yıldan bu yana Amerika’da düzenlenen ilk AIDS konferansı.

Konferansın açılışından birkaç hafta önce, AIDS’ten ölenleri temsil eden “battaniye” başkentte sergilendi.

Her bir parçanın AIDS’ten ölen bir kişiyi temsil ettiği battaniye projesi 25 yıl önce yine Washington’daki uluslararası AIDS konferansı öncesinde başlatılmıştı.

O zamandan beri Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü Başkanı olan Anthony Fauci, o zamanki durumu şöyle özetliyor: “25 yıl önce, 1987’de, HIV açısından en kötü dönemdi.”

Daha güvenli seks ve prezervatif kullanımı özendirilmeye başlanmış, HIV’ye karşı geliştirilen yeni bir ilaç; AZT kısa süreli de olsa işe yaramaya başlamıştı.

Doktor Anthony Fauci, “Çok zor günlerdi, tüm dünyada hasta sayısı hızla artıyordu. Özellikle Afrika’nın güneyindeki ülkelerde, hastalığın yol açtığı olumsuz etkilerin tam olarak farkında bile değildik,” şeklinde konuşuyor.

AIDS vakalarının %70’i güney Afrika bölgesinde görülüyor. Her yıl 2 milyon 500 bin kişi hastalığa yakalanıyor. Ancak durum eskisi kadar umutsuz değil.

Doktor Fauci, “2012’de artık HIV’nin önlenmesi ve tedavisi konusunda elimizde tıbbın bize sunduğu sayısız seçenek var,” diyor.

Halihazırda HIV tedavisinde kullanılan 30 kadar ilaç var. 10 yıl önce yoksul ülkelerdeki hastaların bu ilaçlara erişim şansı yoktu, ancak şimdi 7 milyon kişi bu ilaçlarla tedavi oluyor. Doktorlar, hamilelik ve sonrasında anneden bebeğe virüs bulaşmasının önüne geçebiliyor. Araştırmacılar, erken tedavinin, virüsün bulaşmasını engelleyebildiğini kanıtladı.

Şimdilerde bir aşı üzerinde çalışılıyor.

Amerika’nın AIDS’le Küresel Mücadele Koordinatörü Büyükelçi Eric Goosby, ülkelerin politikalarının önemini vurguluyor: “Her ülke bu konuda ciddi politikalar belirleyip takip etmeli. Amerika olarak bizim başka ülkeler için yapabileceğimiz şeyler sınırlı.”

Fauci de aynı görüşte: “Küresel çapta bu konuda daha fazla taahhüde girilmesi gerekiyor. Ancak bu şekilde AIDS’i tamamen ortadan kaldıracak tedavi yöntemleri geliştirebiliriz.”

Bu yılki konferansta uzmanların, hükümetlere AIDS’le mücadeleye daha fazla kaynak ayırmaları yönünde baskı yapması bekleniyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG