Erişilebilirlik

Uluslararası Adalet Divanı’ndan Kosova’nın Bağımsızlık İlan Kararı


2008’de bağımsızlığını ilan eden Kosova konusunda uluslararası toplumda bir bölünmüşlük yaşanıyor. Bu durumun en derinden hissedildiği kurumların başında da Avrupa Birliği geliyor. Avrupa Birliği dendiğinde akla gelen ilk ifadelerden biri ortak tutum olsa da Brüksel, Kosova konusunda alışık olduğu 27’li yaklaşımı işletemiyor. Bunun nedeni ise Avrupa Birliği’nin 27 üyesinden 5’inin Kosova’yı tanımama konusunda ısrarlı bir tavır içinde olması.

Kosova’yı tanımayan beş Avrupa Birliği ülkesi İspanya, Yunanistan, Kıbrıs Rum Kesimi, Slovakya ve Romanya. Bu beş ülkenin Kosova’yı tanımamalarının ardında ise bölünme baskısı ve azınlıklar sorunu yer alıyor. Daha net söylemek gerekirse bu ülkeler Kosova’nın kendileri açısından kötü bir örnek oluşturmasından endişe ediyorlar.

Durum böyle olunca Kosova konusunda 27’lerin görüşünü yansıtmak da zor oldu. Uluslararası Adalet Divanı’nın Kosova konusunda hazırladığı görüşe Avrupa Birliği’nin tepkisi Dış Politika Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton’dan geldi. Uluslararası Adalet Divanı’nın görüşünü memnuniyetle karşıladıklarını ve bunu büyük bir dikkatle incelediklerini beliren Ashton, görüşün geleceğe odaklanılması gerektiği mesajı verdiğine dikkat çekti. Ashton, sorunun tarafı olan ülkelere de teşvik edici bir mesaj gönderdi. Ashton, hem Sırbistan’ın hem de Kosova’nın geleceğinin Avrupa Birliği’nde olduğunu söyledi.

Avrupa Parlamentosu Başkanı Jerzy Buzek de yazılı bir açıklama yaparak, uluslararası toplumun Uluslararası Adalet Divanı’nın belirttiği görüşe saygı göstermesi gerektiğini belirtti. Hem Kosovalı hem de Sırp liderlere çağrıda bulunan Buzek, iki ülke arasındaki diplomatik tartışmayı uzatmak yerine uzlaşı arayışı içine girilmesini istedi. Buzek, tüm Balkan ülkelerinin Avrupa Birliği’ne katılmaları fikrine tam destek verdiklerinin de altını çizdi. NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen de İttifak'a bağlı güçlerin (KFOR) bölgedeki görevlerini sürdüreceğinin altını çizdi.

UAD'ın görüşü, bağlayıcı olmamakla birlikte, bağımsızlık ilanından bu yana mümkün olan en fazla sayıda devlet ve uluslararası örgüt tarafından tanınmak için mücadele eden Kosova açısından diplomatik ve hukuki bir zafer niteliğinde. Kosova’yı bugüne kadar 69 ülke tanıdı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG