Erişilebilirlik

Uluslararası Kriz Grubu: 'Kore Yarımadasında Savaş Tehlikesi Var'


Uluslararası Kriz Grubu: 'Kore Yarımadasında Savaş Tehlikesi Var'
Uluslararası Kriz Grubu: 'Kore Yarımadasında Savaş Tehlikesi Var'

Gerginliğin ve siyasi değişimin getirdiği belirsizliğin savaşa yol açabileceğini vurgulayan Uluslararası Kriz Grubu, Pyongyang ve Seul hükümetlerini uluslararası arabuluculuğu kabul etmeye çağırdı

Uluslararası Kriz Grubu, Kuzey Kore’de devir teslim ve iktidar değişiminin yakın olduğu bir dönemde Güney Kore’yle yaşanan gerginliğin artmasının son derece tehlikeli bir ortam yarattığını bildiriyor. Gerginliğin ve siyasi değişimin getirdiği belirsizliğin savaşa yol açabileceğini vurgulayan Uluslararası Kriz Grubu, Pyongyang ve Seul hükümetlerini uluslararası arabuluculuğu kabul etmeye çağırdı.

Kuzey Kore hükümeti, 1953 yılında BM Komutanlığı tarafından belirlenen Sarı Deniz’deki kuzey sınırını tanımıyor.

Güney Koreli uzmanlar, Pyongyang hükümetinin gerginliği arttırarak Kim Jong Il’in oğlu Kim Jong Un’un konumunu güçlendirmeye çalıştığını savunuyor.

Kuzey Kore, kışkırtıldığı takdirde “nükleer caydırıcılığını” kullanılacağını açıklamıştı. Silahlı Kuvvetler Bakanı Kim Yong Chun, Güney Kore’nin bilinçli olarak iki ülkeyi savaşın eşiğine getirdiğini ileri sürdü.

Bu arada, sınırdaki bir askeri üssü ziyaret eden Güney Kore Devlet Başkanı Lee Myung-bak, Kuzey’den gelecek herhangi bir saldırıya son derece güçlü bir karşılık verileceğini söyledi. Lee, sabır göstermenin Kore yarımadasına barış getireceğine inanmanın yanlış olduğunu kaydetti. Güney Kore sınır bölgesine 30 kilometre uzaklıktaki bir bölgede düzenlediği askeri tatbikatını tamamladı. Tatbikata, tanklar, topçu birlikleri ve F15 savaş uçakları katıldı.

Kuzey Kore’deki temaslarını tamamlayan Amerikalı diplomat ve siyasetçi Bill Richardson, Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada, bölgede gerginliğin son derece yüksek olduğunu, daha fazla diplomasiye ihtiyaç bulunduğunu söyledi. Altılı görüşmelere yeniden başlanması çağrısında bulunan Richardson, Kore yarımadasındaki durumu “barut fıçısına” benzetti.

Beyaz Saray, Kuzey Kore hükümetinin altılı görüşmelere yeniden başlamaya hazır olmadığını açıkladı.

XS
SM
MD
LG