Erişilebilirlik

Uluslararası Ceza Mahkemesi K.Kore için Soruşturma Açtı


Uluslararası Ceza Mahkemesi K.Kore için Soruşturma Açtı
Uluslararası Ceza Mahkemesi K.Kore için Soruşturma Açtı

Uluslararası Ceza Mahkemesi, Kuzey Kore’nin son saldırısının savaş suçu olup olmadığını soruşturuyor.

Savcı Luis Moreno-Ocampo, soruşturmayı doğrularken mahkemeye kuzey Kore’nin Güney Kore topraklarında savaş suçu işlediğine ilişkin iddialar iletildiğini açıkladı.

Mart ayında bir Güney kore savaş gemisini batırmak ve 42 denizciyi öldürmekle suçlanan Kuzey Kore, 23 Kasım’da da Güney Kore’ye ait bir adayı top ateşine tutmuştu.

Bu arada, Kore yarımadasındaki krizi değerlendirmek üzere Japon ve Güney Kore Dışişleri Bakanları Washington’da Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’la görüşüyor. Clinton, görüşme öncesi Amerika’nın Güney Kore ile ilişkisine son derece bağlı olduğunu söyledi.

Başkan Barack Obama, Çin’in Kuzey Kore’ye net bir mesaj vermesini istedi. Çin Devlet Başkanı Hu Jintao’yla bir telefon görüşmesi yapan Obama, Kuzey Kore’nin “kışkırtmalarının kabul edilemeyeceğini” söyledi. Çin basınında yer alan haberlere göre Hu da Kore yarımadasında gerginliğin artmasından kaygı duyduğunu belirtti ve tüm taraflara itidal çağrısında bulundu.

Öte yandan Güney Kore hükümeti beş günlük bir askeri tatbikat başlattı. Pyongyang hükümeti tatbikatın savaşı tetikleyebileceğini açıklamıştı.Bugün başlayan tatbikatın nerede yapıldığı açık değil. Ancak bölgedeki gemilerin özellikle 29 ayrı noktaya girmemeleri konusunda uyarıldı. Bunlar arasında Daechong adası da var. Daechong adası da Yeonpyong gibi tartışmalı bölgelere yakın bulunuyor. Güney Kore basını şu ana kadar tartışmalı bölgelerde top atışı duyulmadığını bildirdi.

XS
SM
MD
LG