Erişilebilirlik

Uludereliler Hükümetten Özür Bekliyor


(Arşiv)
(Arşiv)
Geçen yıl 28 Aralık’ta Türk uçakları tarafından gerçekleştirilen saldırıda 34 sivilin hayatını yitirdiği Şırnak’ın Uludere ilçesindeki Roboski (Ortasu) köyünde bugün matem ve anma vardı. Birçok parti yöneticisiyle birlikte anma törenine katılan Barış ve Demokrasi Partisi Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, Roboski’de yaptığı konuşmada saldırıdan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı sorumlu tuttu.

Katliamın emrinin Başbakan Erdoğan tarafından verildiği için olayın üstüne gidilmediğini iddia eden Demirtaş, ''Erdoğan, sorumluluğu olmasaydı şimdiye kadar birçok kişiyi harcamıştı. Erdoğan değil miydi generali, paşayı, albayı içeri koyan, üç generali daha içeri attırırdı. 34 defa müebbet ağırlaştırılmış hapis cezalık suç işlemiştir. O gece Genelkurmay Başkanı, Hava Kuvvetleri Komutanı ve Başbakan üçü, sınır ötesi operasyonun emrini birlikte vermişlerdir. Grubun arasında üst düzey bir PKK'lının olduğunu düşünüyorlar ve bir PKK'lıyı vurmak için bu emri vermiştir” dedi.

BDP Eş Başkanı, başta Uludere halkı olmak üzere bu olay üzerine hassasiyet gösterin herkesin tek beklentisinin Başbakan Erdoğan'ın özür dilemesi ve bu katliamın sorumluluğunu kabul etmesi olduğunu söyledi.

Demirtaş: 'Ama özerk ama federal ama bağımsız Kürdün Kürdistanı olmalı'

Selahattin Demirtaş, Roboski üzerinden partisinin siyasi taleplerini de dile getirdi.
“Bu topraklar Kürdistan toprakları olduğu için bu katliam örtülüyor” görüşünü savunan Demirtaş, “Kürdistan yok diye mi bize bu zulmü yapıyorsunuz, eksiklik bu mu? Eksiklik buysa Kürt halkı bunu tamamlamalıdır. Ama özerk, ama federal ama bağımsız,

Kürdün Kürdistanı olmalı ki Roboski'nin hesabı sorulsun” dedi.

Kürt hareketinin önde gelen isimlerinden Demokratik Toplum kongresi Eşbaşkanı Ahmet Türk de törende Türkçe başlayıp Kürtçe devam ettiği bir konuşma yaptı. Kürtçe başladığı ‘Yalnız Türkiye’deki değil Irak, Suriye ve İran’daki Kürtlere de’ seslenen DTK Eş Başkanı, “Ortak bir mücadele zeminini geliştirelim. Bu ırkçı anlayışa karşı ortak bir mücadele yürütelim. Bugün görüyoruz Esad'in zulmü devam ediyor. Onun zulmü bitmek üzereyken, Kürtler yeni bir inkar politikası ile karşı karşıya kalıyor. Biz çok güçlü bir refleksle bu sürece müdahale etmemiz gerekiyor” dedi .

Ferhat Tunç’tan Zazaca ağıt

Sanatçı Ferhat Tunç da Dersim katliamı sırasında yakılan Zazaca bir ağıdı olarak söyledi.

Anmaya katılan kalabalığı gözyaşlarına boğan Tunç, "Dersim'in acısı dinmiş değil, Roboski katliamı bizim için güncellenmiş halidir. Dersim'den 'özür' dileyenler, Roboski'yi katletmemeliydi. Cumhuriyet tarihi katliamlar tarihidir" diye konuştu.
Anma töreni sonrası köydeki halı sahada sivil Cuma namazı kılındı ve Kürtçe mevlit okutuldu.

Arınç: ‘Uludere raporu uzadı ama sebepleri var’

Adalet ve Kalkınma Partisi sözcüleri gün boyu bu konuyla ilgili herhangi bir açıklama yapmadı. Uludere’yle ilgili tek yorum Kanal D yayınlanan bir programa katılan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’tan geldi.

“Orada eşini, çocuklarını kaybeden herkes için bunun ne kadar zor olduğunu biliyorum. 'Çok uzamadı mı?' derseniz, bunun sebepleri var” diyen Arınç, 12 Eylül liderlerinin yargılandığı bir ülkede Uludere Komisyonu’nun raporunu açıklamasından sonra 28 Aralık’ta neler yaşandığının açığa çıkacağını söyledi.

CHP: ‘Uludere’nin açığa çıkmasını AKP engelliyor’

Ancak TBMM Uludere Alt Komisyonu’nun CHP’li üyesi Levent Gök, Başbakan Yardımcısı’ndan farklı düşünüyor. AKP’nin Uludere’nin altında ezildiğini söyleyen CHP Ankara milletvekili, bombalamaya neden olan Heron görüntülerini kimin değerlendirdiğini, hedef tayinini kimin yaptığını, vur emrini kimin verdiğini, istihbarat paylaşımının nasıl olduğunu sordukları halde cevapların komisyona gelmediğini söyledi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Diyarbakır Barosu eski Başkanı Sezgin Tanrıkulu ise “failleri belli olan bir cinayet ortaya çıkarılamıyor. Bir yıldır yargının ve AKP’nin duvarlarıyla karşı karşıya kaldık” dedi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG