Erişilebilirlik

Ukrayna’nın Hapisteki Eski Başbakanında Darbe İzlerine Rastlandı


Eski Başbakan Yulia Timoşenko'nun bulunduğu cezaevi
Eski Başbakan Yulia Timoşenko'nun bulunduğu cezaevi

Eski başbakanın avukatı dün cezaevi yetkililerini müvekkiline kötü davranmakla suçlamış ve gardiyanların Bayan Timeşonko’yu dövdüğünü ileri sürmüştü. Avukata göre dayak olayı eski başbakan hastaneye götürülürken meydana geldi.

Ukrayna İnsan Hakları Baş Temsilcisi Nina Karpaşyova olayı doğruladı ve karnında ve kollarında darbe izleri belirlenen Timoşenko’nun olayı protesto etmek için açlık grevine gittiğini açıkladı.

Cezaevi yetkilileri hükümet doktorlarına güvenmeyen Timoşenko’nun zorla hastaneye götürüldüğünü kabul etmekle birlikte dayak olayını reddediyor.

Şiddetli bel ağrısından şikâyet eden Timoşenko, kendisine hastanede kötü bir şey yapılacağı kaygısıyla yabancı doktorlar tarafından muayene ve tedavi edilmek istiyordu.

Ukrayna hükümeti hastalık iddialarını reddediyor, 51 yaşındaki eski politikacının sağlığının yerinde olduğunu ve kendisine Avrupa standardında sağlık hizmeti verildiğini iddia ediyor.

Timoşenko, Avrupa Birliği ve Amerika tutuklamanın siyasi olduğunu ve Başbakan Viktor Yanukoviç’in rakibini yok etmeyi amaçladığını savunuyor.

Yanukoviç, Timoşenko’nun 2009 yılında Rusya’yla doğal gaz anlaşması imzalarken yetkisini aşarak ülkeye 200 milyon dolar zarar verdiğini öne sürmüştü. Rus yetkililer bile suçlamayı reddediyor anlaşmanın iki ülkenin de yararına olduğunu söylüyor.

7 yıl hapse mahkûm olan Yulia Timoşenko şimdi de vergi kaçırdığı iddiasıyla yargılanıyor. Suçlu bulunması halinde cezasının 12 yıla çıkması mümkün.

XS
SM
MD
LG