Erişilebilirlik

Ukrayna’nın Ayrılıkçı Bölgesinde Saldırılar Yoğunlaştı


Rus birlikleri, Luhansk eyaletinin Siverskiy Donets nehri kıyısında bir şehri bombaladı. Bombardıman, Rusya’nın bölgede Ukrayna kontrolundaki son toprakları ayrılıkçılar adına ele geçirmek için büyük bir saldırı planının habercisi olarak görülüyor.

Ukraynalı yetkililer, Rus kuvvetlerinin, Luhansk'ta, Ukrayna'nın son kalelerinden biri olan Syevyerodonetsk'e yoğun topçu bombardımanı başlattığını söyledi. Moskova ve destekçileri, Donbas bölgesindeki Luhansk ve Donetsk eyaletlerini ayrılıkçıların kurduğu bağımsız devletler olarak tanıyor.

Syevyerodonetsk ve Siverskiy Donets nehrinin karşı kıyısındaki Lısıçansk şehirleri, başkent Kiev'i ele geçirememesinin ardından Rusya'nın Nisan ortasından bu yana aşmaya çalıştığı ve Ukrayna kontrolundaki bir bölgenin doğu kısmını oluşturuyor.

Ukrayna genelkurmayı, Moskova'nın Syevyerodonetsk'e bir taarruz başlattığını, ancak kayıp verdiğini ve cephe hattı boyunca geri çekilmek zorunda kaldığını bildirdi.

Son haftalarda başka yerlerde mevki kaybetmesine rağmen, Rus kuvvetleri Luhansk cephesinde ilerledi. Bazı askeri analistler, Rus yanlısı ayrılıkçıların talep ettiği tüm toprakları ele geçirmek amacıyla Rusya’nın küçültülmüş savaş hedefleri için bastırdığı görüşünde.

Donbas’ta "cehennem" koşulları

Luhansk Valisi Serhiy Hayday, Telegram kanalıyla yaptığı açıklamada, "Rus ordusu Syevyerodonetsk kasabasında çok yoğun bir yıkıma başladı, bombardımanın yoğunluğu iki katına çıktı. Yerleşim bölgelerini bombalıyor, ev ev yıkıyorlar. Kaç kişinin öldüğünü bilmiyoruz, çünkü her daireye girip bakmak imkansız" dedi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, dün gece yaptığı konuşmada, Luhansk ve komşu Donetsk eyaletini içeren Donbas'taki koşulları "cehennem" olarak nitelendirdi ve bölgenin Rusya'nın işgaliyle "tamamen yok edildiğini" söyledi.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ise "Luhansk Halk Cumhuriyeti'nin kurtuluşunun" yakında tamamlanacağını söyledi.

Luhansk ve Donetsk'i ele geçirmek, geçen ay hedefinin bu olduğunu açıklayan Moskova'yı zafer ilan etmesini sağlayabilir. Bu hafta Ukrayna’nın, Donbas'ın ana limanı Mariupol'daki garnizonuna yaklaşık üç aylık bir kuşatmanın ardından geri çekilme emri vermesi ile Rusya, bu hedefe doğru büyük bir adım attı.

“Son dört günde 2 bin Ukraynalı savaşçı teslim oldu”

Şoygu, son dört gün içinde yaklaşık 2 bin Ukraynalı savaşçının teslim olduğunu belirtti.

Kiev, kaç savaşçının teslim olduğunu doğrulamadı. Ancak Batı’dan, büyük bir gücün gerçekten silah bıraktığı yönünde ilk resmi doğrulama İngiltere’den geldi. İngiltere yaklaşık 1700 Ukraynalı savaşçının teslim olduğunu bildirdi; ancak hala bilinmeyen sayıda kişinin savaşçının Mariupol’daki Azovstal tesisinde olduğunu kaydetti.

Tesisi savunan Ukraynalı bir birlik olan Azak Taburu’nun komutanı Denys Prokopenko, bir video ile çatışmayı durdurma emrinin yerine getirildiğini doğruladı ve tüm sivillerin ve yaralı savaşçıların artık dışarıda olduğunu söyledi.

Komutan Prokopenko, diğer savaşçıların durumu hakkında daha fazla ayrıntı vermedi; ancak ölenlerin yeraltı tünelleri ve sığınaklardan çıkarmak için bir sürecin başladığını kaydetti.

Prokopenko, "Umarım yakın gelecekte akrabaları ve Ukrayna halkı, askerlerini onurla gömebilir" dedi.

Uluslararası Kızıl Haç örgütü de tesisten teslim olan yüzlerce savaş esirini kayıt altına aldığını bildirdi; ancak kesin bir sayı veya daha fazla ayrıntı paylaşmadı.

Kiev, ulusal kahramanlar olarak tanımladığı Azovstal savaşı için Rusya ile mahkum takası yapmak istediğini açıkladı. Moskova, Ukraynalı savaşçılara insanca davranılacağını söylüyor; ancak bazı Rus siyasetçilerin mahkumların yargılanması hatta idam edilmesi gerektiğini söyledikleri aktarılıyor.

Rusya Batı sınırına yakın birliklerini güçlendirecek

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, haftalarca misilleme tehdidinde bulunduktan sonra bu hafta NATO’ya üyelik başvurusu yapan Finlandiya ve İsveç için, ittifak yeni silahlar veya birlikler göndermediği sürece tehdit oluşturmadıklarını söyledi. Yine de Savunma Bakanı Sergey Şoygu bugün yaptığı açıklamada, Moskova'nın yeni tehditler olarak nitelediği duruma yanıt olarak sınıra yakın birliklerini güçlendirmeyi planladığını belirtti.

Şoygu, "Yıl sonuna kadar Batı Askeri Bölgesi'nde 12 askeri birlik ve tümen konuşlandırılacak" dedi; askeri teçhizat ve silahlarda artış olacağını söyledi.

Ukrayna'daki Rus kuvvetleri son haftalarda Ukrayna'nın en büyük ikinci şehri Harkiv'un çevresindeki bölgeden çıkarıldı ve Mart ayının sonunda kuzeyden ve Kiev çevresindeki bölgeden çıkmaya zorlanmalarından bu yana, en hızlı geri çekilmeyi gerçekleştirmek zorunda kaldı.

Ancak Ruslar hala güney ve doğunun büyük bir bölümünü kontrol ediyorlar ve Mariupol'da savaşın sona ermesi, bölgenin artık büyük ölçüde bölünmemiş olduğu anlamına geliyor. Yine de askeri uzmanlar, Rusya'nın saldırı amaçlı ateş gücünü harcadığını ve tüm Donbas'ı ele geçirme hedefine ulaşmak için zamanının tükeniyor olabileceğini söylüyor.

Rusya Parlamentosu ise savaş çabalarını arttırma amacının bir işareti olarak, 40 yaş üstü Ruslar’ın ve 30 yaş üstü yabancıların orduya kaydolmasına izin veren bir yasa tasarısını değerlendirecek. Putin işgali "özel askeri operasyon" olarak tanımlamak yerine, Ukrayna’ya savaş ilan etseydi, yedek ve acemi askerleri seferber etmesi kolaylaşacaktı.

Öte yandan ABD Savunma Bakanlığı, Rusya'nın Ukrayna'da lazer silahları kullandığına dair hiçbir belirti olmadığını açıkladı. Moskova, düşman insansız hava araçlarını vurmak için yeni nesil güçlü lazer sistemleri yerleştirdiğini açıklamıştı.

Pentagon Sözcüsü John Kirby günlük basın toplantısında, "Ukrayna'da lazerlerin, en azından silahlı lazerlerin kullanıldığına dair herhangi bir belirti yok. Bunu doğrulayacak bir şey yok" dedi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG