Erişilebilirlik

Ukraynalı Göstericiler 'Meydan'ı Terk Etmiyor


Ukraynalı Göstericiler 'Meydan'ı Hala Terk Etmiyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:57 0:00

Ukrayna’nın eski Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’in Kiev’in Bağımsızlık Meydanı’ndaki gösterilerden sonra ülkeden kaçmasının üzerinden 7 ay geçmesine rağmen Meydan isimli gösterici kampı halen şehrin merkezindeki varlığını sürdürüyor. Bazı kent sakinleri meydanın temizlenmesini istiyor

Kiev’in Bağımsızlık Meydanı’nda bir zamanlar çatışmaların merkezinde yer alan yerde eylemci Svetlana ve arkadaşları sebze yetiştiriyor.

Kiev’e artık sükunet hakim olsa da Svetlana Meydan Protestoları’nın devam etmesi gerektiğini düşünüyor:

“Yolsuzluğa karışmış yetkililerin tamamen temizlenmesini ve Meydan’da öldürülen göstericilerle ilgili ayrıntılı bir soruşturma yapılmasını istiyoruz.”

Ocak ayında güvenlik güçlerinin ateş açması sonucu 100’den fazla gösterici hayatını kaybetmişti.

Gösteriler Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’in kaçmasına neden olmuştu. Ukrayna Mayıs seçimlerinde Petro Poroşenko’yu göreve getirdi. Dükkan sahibi Valya gibi birçok Kiev sakini artık ileriye bakma zamanı geldiğini düşünüyor:

“Kievliler gösterileri destekledi. Onlara giyecek ve yiyecek sağladık. Bunun gerekli olduğunu düşünüyorduk bunun için yardımcı olduk. Ancak bence Meydan’ın rolü bitti.”

Mahalle sakinleri Bağımsızlık Meydanı’nın bir suç bataklığına dönüşmesinden şikayetçi. Muhalif Vitali Klişko Amerika’nın Sesi’ne Meydan’ın artık bir amacı kalmadığını söyledi:

“Kievliler paralarını çatışmaların sürdüğü doğuya kurşun geçirmez yelek yollamak için kullanıyor. Peki Meydan’da neden bu yeleklerle geziyorlar? Buna cevap vermek gerek. İkincisi ise niye silah sesleri geliyor, hırsızlıklar oluyor ve medyaya saldırılıyor?”

Birçok Kievli Bağımsızlık Meydanı’nın işgaline son verilmesi ve yaşamın normale dönmesi gerektiğini söylüyor. Ancak burada kamp yapmaya devam edenler devrimin henüz bitmediğini ve atılacak adımlar olduğunu düşünüyor.

Bunlardan biri Uluslararası Ukrayna Forumu’ndan siyaset uzmanı Valeri Pekar. Pekar, Meydan’daki genç protestocuların Rusya taraftarı ayrılıkçılarla savaşmak için güvenlik güçleriyle beraber doğuya gittiğini söylüyor:

“Meydan’dan doğuda cepheye giden genç eylemciler Bağımsızlık Meydanı’nda çoğunluğu yaşlı olan göstericilerden burada kalmalarını istiyor. Meydan’nın Ukrayna karşıtı güçlerin eline geçebileceğini anlamış durumdalar.”

Mikola Bondan, Meydan’da kendilerine 4’üncü Kazak Yüzlüsü diyen grubun lideri. Onlar burada kalma konusunda kararlı:

“Meydan’ı zorla ele geçirmeye çalışırlarsa gerekli cevabı veririz. Meydan’da buluşmamıza neden olan koşullar değişmeden kimse bir yere gitmiyor.”

Ukrayna’da çatışmalar sürerken, başkent Kiev’deki Meydan’da da görevlerinin bitmediğini söyleyen göstericiler ve bu tarihi şehrin temizlenmesini ve yaşamın normale dönmesini isteyen kent sakinleri arasında ciddi bir çekişme yaşanıyor.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG