Erişilebilirlik

Ukraynalılar Kırım Konusunda Rusya'ya Tepkili


Ukraynalılar Kırım Konusunda Rusya'ya Tepkili
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:57 0:00

Kırım Parlamentosu’nun Rusya Federasyonu’na katılma kararı, Ukrayna’da farklı tepkilere yol açıyor. Rusya’nın, çoğunluğunu etnik Rus nüfusun oluşturduğu Kırım’ı işgal etmesi, Ukrayna’da Rus yanlısı ve aleyhtarı gösterilere yol açtı

Rusya’nın Kırım’ı almak için attığı adımlar, Ukrayna’da hiç de hoş karşılanmıyor.

İki ülke tarihsel olarak birbirine bağlı olsa da Rusya’nın Kırım’ı kendi topraklarına katma çabası, saldırı olarak algılanıyor.

Kievli avukat Olena da bu görüşte: “Ukrayna halkına uygun olarak hazırlanmış yasalarımız, kendi ülkemizde bu yasalara uyma hakkımız var. Rusya ise ulusal egemenliğimizi ihlal ediyor, askerlerini ülkemize yığarak Ukrayna halkının çıkarlarını hiçe sayıyor, bizi zorla Rus vatandaşı yapmak istiyor.”

Moskova’nın desteklediği Kırım Parlamentosu Perşembe günü Rusya Federasyonu’yla birleşme kararı almıştı.

Karar, 16 Mart’ta Kırım’daki Rus çoğunluğun oyuna sunuluyor. Rusya yanlısı Vika kararı destekliyor: “Kırım Hükümeti’nin attığı adımları destekliyorum, kararlar bence yasal. Referandumda Ukrayna’dan ayrılmaya destek vereceğim.”

Amerika, Avrupa ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Vekili Oleksander Turçinov’a göreyse, Kırım’daki referandum yasadışı: “Kırım Parlamentosu’nun kararını durdurdum. Ukrayna Parlamentosu, Kırım Özerk Cumhuriyeti Parlamentosu’nu dağıtma kararı aldı. Toprak bütünlüğümüzü ve ulusal egemenliğimizi korumaya kararlıyız. Kırım topraklarında yaşayan bütün Ukrayna vatandaşlarının bu kararlarımızı sonuna kadar destekleyeceğinden kuşkum yok.”

Ancak Rusya, Kırım’ı sıkı kontrol altında tutuyor ve Rusya karşıtı olarak nitelediği Ukrayna’daki geçiş hükümetini tanımayı reddediyor.

Meanwhile, protesters are still camped out in Kyiv's Independence Square, where memorials honor those killed last month in clashes with riot police.
Öte yandan protestocular, geçen ay şiddetli çatışmalarda ölenlerin anıldığı Kiev’in Bağımsızlık Meydanı’nı işgale devam ediyor.

Protestolar geçen Kasım’da Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’in Avrupa Birliği’yle yapılacak ticaret anlaşmasını iptal ederek Rusya’yla yakınlaşması üzerine başlamıştı.

Protestocuların ölümüne yol açtığı suçlamalarından kurtulmak için Rusya’ya kaçan Yanukoviç’in devrilmesinden sonra Rus askerleri, Kırım’ı işgal etmişti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG