Erişilebilirlik

Ukrayna'dan Rusya'yı Kızdıran Adım


Ukrayna parlamentosu ülkenin bağlantısız ülke statüsünü değiştiren önergeyi oylarken
Ukrayna parlamentosu ülkenin bağlantısız ülke statüsünü değiştiren önergeyi oylarken

Ukrayna parlamentosunun bağlantısız ülke statüsünü kaldıran ve NATO üyeliği yolu açan bir önergeyi kabul etmesine Moskova sert tepki gösterdi

Ukrayna Parlamentosu, Kiev’in bağlantısız ülke statüsünü iptal eden önergeyi onaylayarak NATO üyesi olma hedefi doğrultusunda bir adım daha attı.

Bağlantısızlık statüsünü kaldıran önerge milletvekillerinin büyük çoğunluğu tarafından desteklendi. Kiev, 2010’ da Rusya’nın baskısıyla bağlantısızlık statüsü getiren yasayı parlamentodan geçirmişti. Rusya bu şekilde Kiev’in herhangi bir ülke ya da bir örgütle müttefik olmasının önünü kapatmıştı.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroshenko, Rusya destekli ayrılıkçı milislere karşı savaşırken ülkesinin NATO’ya üye olarak Batı ile ittifak kurmak istediğini bildirdi.

Rusya İnterfax haber ajansının yayınladığı habere göre, Rus diplomat Andrei Kelin Ukrayna’nın bu hareketini “düşmanca” olarak yorumladı. Kelin ayrıca Moskova’nın gereken cevabı vereceğini bildirdi ancak bunun tam olarak ne olacağına açıklık getirmedi.

Kelin, Kiev ve isyancılar arasında sürdürülen barış çabalarını düzenleyen Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Örgütünde Moskova’yı temsil ediyor.

Rusya Başbakanı Dmitry Medvedev Facebook sayfasında, Ukrayna’nın bağlantısızlık statüsünü kaldırması durumunda, Moskova’nın Ukrayna’yı askeri bir düşman olarak göreceği tehditinde bulundu.

Rusya destekli Ukrayna Cumhurbaşkanının devrilmesi ve Batı yanlısı yeni Cumhurbaşkanının seçilmesinden sonra, Ukrayna ile Rusya arasındaki ilişkiler gittikçe kötüleşti.

Ukrayna ve Batılı liderler Rusya’yı doğu Ukrayna’daki ayrılıkçı isyancılara ekonomik ve askeri destek vermekle suçluyorlar. Rusya ise suçlamaları kabul etmiyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG