Erişilebilirlik

Ukrayna’daki Siber Saldırılarda da Oklar Rusya’yı Gösteriyor


Ukrayna yönetimi, Aralık ayında başta Maliye ve Savunma bakanlıklarına bağlı kurumlar olmak üzere çok sayıda devlet dairesinin bilgisayarlarına yönelik siber saldırılar olduğunu bildirdi. Cumhurbaşkanı Poroşenko, özellikle Maliye Bakanlığı’na yönelik saldırılar sonucunda bakanlığın bilgisayar sistemlerinin bir süre hizmet veremediğini bu nedenle de bazı çalışanlar ve emeklilere maaş ödemelerinin zamanında yapılamadığını söyledi.

Öte yandan başkent Kiev’in elektrik santrallerine yine bu ay düzenlenen siber saldırılar sonucunda yer yer elektrik kesintileri de yaşanmıştı.

Ukrayna hükümeti, şu ana kadar yürütülen soruşturmalar neticesinde, Rus güvenlik servislerinin doğrudan ya da dolaylı olarak Ukrayna’yı hedef alan siber saldırıların arkasında olduğuna dair kanıtlar elde edildiğine dikkat çekti.

CrowdStrike adlı siber güvenlik şirketi de geçen hafta yaptığı açıklamada Rus hükümeti ile bağlantılı olduğu düşünülen bir bilgisayar korsanı grubunun 2014 yılından bu yana Ukrayna’ya yönelik siber saldırılar düzenlediğini tespit ettiklerini açıkladı. Firmaya göre akıllı telefonlar üzerinden yönlendirilen saldırılar ile Ukrayna ordusuna ait topçu birliklerinin sistemleri hedef alındı.

Geçen yıl Aralık ayında da Ukrayna’nın önde gelen enerji şirketlerinden biri siber saldırı altında olduğunu açıklamış ve ülkenin belirli bir bölümüne bu sebeple elektrik verememişti. Ukrayna yönetimi bu saldırının arkasında da Rus hükümetinin olduğunu iddia etmişti.

Ukrayna’nın tüm bu açıklamalarına karşın Rusya tüm saldırı iddialarını reddediyor. Ukrayna Ulusal Güvenlik Konseyi siber saldırılara karşı yeni önlemler alınmasının kararlaştırıldığını duyurdu ancak alınacak önlemler konusunda bilgi verilmedi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Poroşenko’nun siber saldırılar ile ilgili Rusya’ya yönelik açıklamaları Başkan Barack Obama’nın siber saldırı iddiaları nedeniyle 35 Rus diplomatın ülkeden sınır dışı edilmesi kararını izliyor.

Moskova, Amerika’nın iddialarını ile ilgili de “bu yalan ile ilgili itham edilmekten sıkıldık ve alınan yaptırım kararları ikili ilişkilere zarar verir” açıklamasını yaptı.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG