Erişilebilirlik

Ukrayna'daki Ayrılıkçılara Rusya Desteği


Ukrayna'daki Ayrılıkçılara Rusya Desteği
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:11 0:00

Amerika’nın Ukrayna Büyükelçisi ülkenin doğusundaki ayrılıkçıların, Rusya’nın desteği olmadan mücadelenin dozunu arttıramayacaklarını söylüyor. Kiev’de Amerika’nın Sesi’ne açıklama yapan Büyükelçi Geoffrey Pyatt’a göre, son seçimler de Ukrayna için son derece önemli

Birkaç hafta öncesine kadar Rusya’nın desteğini alan ayrılıkçılar doğu Ukrayna’da birkaç binayı ele geçirmiş, toplama bir gruptu. Kısa sürede önemli bir askeri güce dönüşen grup, Doğu Ukrayna’da havalimanları ve askeri birliklere saldıracak duruma geldi.

Amerika’nın Ukrayna Büyükelçisi Pyatt’a göre, destek olmadan bu mümkün değil.

“Bu grupların Rusya’dan geldiğine dair elimizde yeteri kadar belge var. Resmi bir destek olmadan bu konuma gelmeleri zor.”

Büyükelçi, yeni bir hükümet kurulurken, ülkede kaos yaratmayı amaçlayan ayrılıkçı saldırıları kınadı.

Pazar günü yapılan seçimlere de değinen Büyükelçi, ülkenin doğusunda birçok seçmenin can güvenliği nedeniyle oy verememesine rağmen, gözlemcilerin seçimin yasal olduğu yolundaki açıklamasına katıldığını belirtti.

“Adaylara, yönetimle ilgili hazırlıkların kalitesine ve basın özgürlüğüne bakılırsa, Ukrayna tarihindeki en bağımsız seçimleri yaşadık. Bu Ukrayna ve Ukraynalılar için önemli bir seçimdi.”

Büyükelçi Pyatt, cumhurbaşkanlığı seçiminin galibi Petro Poroshenko’nun doğuya barış getirilmesi, daha iyi diyalog kurulması, yolsuzlukla mücadele ve Ukrayna’nın Avrupa’ya yakınlaşmasını sağlayacak öncelikli bir planı olduğunu, Amerika’nın da bu planı onayladığını söyledi.

“Bunu, ülkedeki kurum ve kuruluşlara istikrar getirecek, daha demokratik bir toplum ve ülke oluşturacak, Ukrayna halkı için bir tür kalkınma planı olarak görüyoruz.”

Büyükelçi Pyatt, Amerika ve ortaklarının ülkeye ekonomik ve askeri yardım yaptığını bu yardımın devam edeceğini söyledi.

“Askeri alanda iletişimle ilgili bazı sorunları gidermek üzere göndereceğimiz yardımlardan biri de çok sayıda radyo; Ukrayna ordusu’nun değişen güvenlik ortamına uyum sağlaması gerekli.”

Amerika’nın, cumhurbaşkanının devrilmesine ve Rusya’nın Kırım’ı ilhakına neden olan Avrupa yanlısı harekete destek vermesinden rahatsız olmadığını belirten Büyükelçi Pyatt, Rusya’nın bu hareketlenmeyi Amerika’nın hazırladığı yönündeki suçlamasını reddetti. Büyükelçi, Ukrayna’da yaşananların bir “itibar devrimi” olduğunu belirtti.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG