Erişilebilirlik

Ukrayna'da Ulusal Birlik Görüşmeleri


Ukrayna’da Rusya yanlısı ayrılıkçıların bir zırhlı birliği pusuya düşürerek yedi Ukrayna askerini öldürmelerinden bir gün sonra “ulusal birlik” görüşmeleri başladı.

Görüşmeler Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Örgütünün hazırladığı bir plan üzerinde yapılıyor. Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk görüşmelere ulusal parlamento üyeleri ve bölgesel yöneticilerin katıldığını ancak ayrılıkçı isyancılarının yer almadığını açıkladı.

Salı günü Kramatorsk kenti yakınlarındaki saldırı Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier’in Kiev’i ziyareti sırasında meydana geldi.
Steinmeier Kiev’de yaptığı açıklamada Ukrayna’da bu hafta politikacılar ve sivil gruplar arasında düzenlenen “ulusal birlik “görüşmelerinin seçimler öncesi gerginliği azaltmaya yardımcı olacağını umduğunu açıkladı.

Alman bakan, Kiev hava alanında Başbakan Arseniy Yatsenyuk ie birlikte düzenlediği basın toplantısında Ukrayna’nın bazı bölgelerinde durumu”tehlikeli ve tehdit edici” olarak tanımladı ancak “ulusal birlik ” görüşmelerinin işgal altındaki binaların tahliyesine ve sonuçta yasadışı grupların silahsızlandırılmasına ve devlet denetiminin yeniden tesisine yol açabileceğini söyledi.

Yatsenyuk ise yıllık Münih Güvenlik Konferansını yöneten eski Alman diplomat Wolfgang Ischinger’e “yuvarlak masa” görüşmelerini hazırlama çalışmalarını yürüttüğü için teşekkür etti.

Öteyandan ABD Dışişleri Bakanlığı Rus kuvvetlerini Ukrayna sınırı yakıkında gösteren uydu görüntüleri yayınladı. Moskova geçen sınırdaki askeri gücünü çektiğini önesürmüştü. 9 Mayıs tarihli uydu görüntüleri NATO’nun twitter sayfasında da yayınlandı.

Rusya , Kiev ile ayrılıkçılar arasında doğrudan diyalog kurulmadıkça görüşmelerin sonuç vermeyeceğini savunuyor.

Moskova, Ukrayna’nın doğusundaki Donetsk ve Luhansk bölgelerinde yapılan bağımsızlık referandum sonuçlarına saygı gösterdiğini ve kurulacak diyalog bu sonuçların dikkate alınması gerektiğini bildiriyor.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG