Erişilebilirlik

Ukrayna’da Otobüse Top Mermisi İsabet Etti


Ülkenin doğusundaki Moskova yanlısı Donetsk kentinde bir troleybüse top mermisinin isabet etmesi sonucu 13 kişi öldü. Olaydan Ukrayna ve Rusya birbirlerini sorumlu tutuyor

Ukrayna’nın doğusundaki Donetsk kentinde bir troleybüse top mermisinin isabet etmesi sonucu 13 kişi öldü. Ukrayna ve Rusya, olaydan birbirini sorumlu tutuyor.

Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk, hükümetin resmi internet sitesinde yaptığı açıklamada, Ukrayna ordusu ve Rusya yanlısı ayrılıkçılar arasında çatışmalara sahne olan Donetsk’teki saldırıdan ‘Rus teröristler’i sorumlu tuttu.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise ‘kışkırtma’ ve ‘insanlık suçu’ olarak nitelendirdiği saldırının sorumlusunun Ukrayna güçleri olduğunu savundu.

Öte yandan Ukrayna ordusu, aylar süren mücadeleden sonra askerlerin Donetsk Havaalanı’ndan çekildiğini duyurdu. Rusya yanlısı ayrılıkçılar, Donetsk Havaalanı’nı ele geçirmek için uzun süredir mücadele ediyordu.

Bu arada Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry, Ukrayna’nın doğusundaki Moskova yanlısı ayrılıkçıları, Rusya sınırında yeni bir çatışma çıkarıp toprak ele geçirmeye çalışarak ateşkes anlaşmasını ihlal etmekle suçladı.

Avrupa Birliği Dış Politika Sorumlusu Federica Mogherini’yle birlikte Washington’da dün bir basın toplantısı düzenleyen Kerry, yeni patlak veren çatışmaların kaygı verici olduğunu, ayrılıkçıların kontrol altında tuttukları toprakları bin kilometrekare daha genişleterek Eylül ayında imzaladıkları anlaşmayı ihlal ettiklerini kaydetti.

Ukrayna ise Donetsk ve Luhansk yakınlarındaki çatışmaları, 9 bin Rus askerinin kısa süre önce Ukrayna topraklarında konuşlandırılmasına bağlıyor. Davos’taki Dünya Ekonomik Forumu’na katılan Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Rusya’nın 500 tank, top ve zırhlı personeli Ukrayna’nın doğusuna gönderdiğini söyledi. Poroşenko, Rusya’nın sınırı kapatması ve tüm askerlerini geri çekmesi talebini de yineledi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG