Erişilebilirlik

Ukrayna'da Silahlı Çatışmada 3 Militan Öldürüldü


Ukrayna içişleri bakanı Mariupol kentinde bir askeri üsde çıkan çatışmada en az üç Rusya yanlısı ayrılıkçı militanın öldürüldüğünü, 13’ünün de yaralandığını açıkladı.

Arsen Avakov, ayrılıkçıların ulusal muhafız birliklerinin bulunduğu üsse el bombaları ve Molotof kokteyleri ile saldırdığını söyledi. Avakov Ukraynalı askerlerin saldırganların çoğunu silahsızlandırdığını ve 63 kişili tutukladığını da bildirdi.

Olay, Ukrayna kriziyle ilgili uluslararası görüşmeler Cenevre’de başlarken meydana geldi. Görüşmelere Ukrayna, Rusya ve Amerika dışişleri bakanlarıyla Avrupa Birliği dışişleri yetkilisi katılıyor.
Beyaz Saray sözcüsü, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin görüşmelerde Rusya’nın gerilimi düşürmede ciddi olduğunu gösteren herhangi bir belirti olup olmadığına bakacağını bildirdi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin bir televizyon programında telefonla sorulan soruları yanıtlarken Cenevre görüşmelerinin Ukrayna’da bir uzlaşma yolu arama açısından gerçekten önemli olduğunu söyledi.

Putin ülkede düzeni yeniden kuracak tek yolun demokratik süreç olduğunu vurguladı.
Ukrayna’da Rus askeri birimleri olduğu haberlerini ”saçma” olarak niteleyen Putin bütün ayrılıkçı eylemlerin yerel gruplar tarafından yapıldığını savundu.

Rusya Federasyonun kendisine Ukrayna’ya askeri müdahale yetkisi verdiğini de vurgulayan Putin ancak buna gerek kalmayacağını umduğunu belirtti.

Moskova Ukrayna’daki Rusça konuşan halkı koruma hakkı olduğunu savunuyor ve yeni Ukrayna hükümetini Rus ve Yahudi düşmanı olmak, Rusya yanlılarının haklarını tehdit etmekle suçluyor.

Ancak BM insan hakları yetkilisi İvan Simonviç Çarşamba günü Güvenlik Konseyinde yaptığı konuşmada kendisine bağlı ekibin Mart ayında Ukrayna’ya yaptığı iki inceleme gezisinde etnik Ruslara karşı yaygın saldırılar saptamadığını açıkladı.

Moskova BM’ raporunu taraflı ve asılsız olarak niteledi.

Ukrayna’nın doğusundaki kentlerde hükümet binalarını ele geçiren Rusya yanlısı göstericiler Ukrayna’dan ayrılıp Rusya’ya katılma konusunda referandum yapılmasını talep ediyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG