Erişilebilirlik

Ukrayna’da Ölenlerin Sayısı 5.000'i Aştı


Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Dairesi, Ukrayna’nın doğusunda Nisan ayından bu yana devam eden çatışmalar nedeniyle ölenlerin sayısının 5.000’i aştığını açıkladı

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Dairesi Sözcüsü Rupert Colville, Ukrayna’daki çatışmalarda resmi olarak 5.086 can kaybının belirlendiğini ve resmi olmayan rakamın daha yüksek olabileceğini söyledi. BM İnsan Hakları Dairesi Nisan ayından bu yana yaşanan can kayıplarını kayıt altına almaya çalışıyor.

BM rakamlarına göre son dokuz günde 262 kişi öldü.

Bu arada Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, ülkenin doğusunda şiddetlenen çatışmalardan Ukrayna hükümetini sorumlu tuttu.

Bu sabah erken saatlerde Rusya yanlısı ayrılıkçı liderlerden Alexander Zakharchenko ise Ukrayna hükümetiyle barış görüşmeleri yapmayacağını açıkladı, bunun yerine doğuda daha fazla bölgenin kontrolünü ele geçirme vaadinde bulundu.

Rus haber ajanslarında yer alan habere göre, doğudaki Donetsk kentinde konuşlanan Zakharchenko, kendisine bağlı ayrılıkçıların yeni bir taarruz başlatacağını da söyledi.

Dün Donetsk kentinde, bir troleybüse isabet eden havan topu mermisi 13 kişinin ölümüne yol açmış, olaydan her iki taraf birbirini sorumlu tutmuştu.

Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk, hükümetin resmi internet sitesinde yaptığı açıklamada, Ukrayna ordusu ve Rusya yanlısı ayrılıkçılar arasında çatışmalara sahne olan Donetsk’teki saldırıdan ‘Rus teröristler’i sorumlu tuttu.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise ‘kışkırtma’ ve ‘insanlık suçu’ olarak nitelendirdiği saldırının sorumlusunun Ukrayna güçleri olduğunu savundu.

Uluslararası Af Örgütü de olayı kınadı.

Ukrayna’nın, ayrılıkçılara yardım amacıyla Rus askerlerini sınırı geçtikleri yolundaki iddiasından ardından son günlerde bölgedeki çatışmalar hızlandı.

NATO Kuvvetleri Komutanı Amerikalı orgeneral Philip Breedlove, taraflar arasındaki çatışmanın, geçen Eylül ayında imzalanan ateşkes önceki dönemle aynı seviyeye çıktığını, hatta daha da şiddetlendiğini söyledi.

Breedlove, Brüksel’deki basın toplantısında, ayrılıkçıların “yenilenen kapasitesi” olduğunu belirtti ve Rus birliklerinin hareketiyle birlikte hava savunma sistemlerine ve elektronik savaş cihazlarına dair işaretler aldıklarını kaydetti.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de önceki gün yaptığı açıklamada ittifakın, Ukrayna’nın doğusunda aylardır Rus birliklerinin ve ağır silahların konuşlandığına tanık olduğunu söyledi.

Rusya, geçen Nisan ayında, doğudaki ayrılıkçı grupların hükümete karşı başlattıkları silahlı ayaklanmaya müdahil olduğu iddialarını reddediyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG